Delikatne, rozpływające się w ustach śledzie pod majonezową pierzynką
Śledź na przekąskę? Czemu nie, pasuje idealnie. Dobrze też spisze się w roli zimnej przystawki. Dziś przedstawimy wam przepis na śledzie pod majonezową pierzynką. Są delikatne i rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Śledzie są doskonałym dodatkiem do sałatek, można je także marynować, mieszać z olejem, cebulą, jabłkiem, przyprawami. Jednym ze sposobów serwowania śledzia jest też tzw. śledź pod pierzynką.
Idea tej potrawy jest taka, że pokrojonego śledzia przekłada się warstwami różnych dodatków. Tak przygotowany śledź szczególnie ładnie prezentuje się szklanej, przezroczystej salaterce lub wyjęty na talerzyk z pojemnika na jedną porcję. Ta druga wersja sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu.
Delikatne, rozpływające się w ustach śledzie pod majonezową pierzynką
Składniki:
-
6 solonych filetów śledziowych
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
2 czerwone lub białe cebule
-
mały słoiczek majonezu
-
2 łyżki śmietany
-
10 dag żółtego sera w kawałku
-
sól, grubo mielony pieprz
Przygotowanie śledzi pod pierzynką
Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, mocz przez 1-3 godziny. W międzyczasie możesz 1-2 razy zmienić wodę, wtedy szybciej odsolisz śledzie.
Wymoczone filety śledziowe osącz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w wąskie paski lub w sporą kostkę.
Jajka obierz ze skorupek, grubo posiekaj. Cebule obierz, pokrój w małą kostkę. Majonez wymieszaj ze śmietaną. Ser zetrzyj na małych oczkach.
W salaterce ułóż warstwę śledzi, posmaruj je sosem, oprósz pieprzem. Przykryj warstwą cebuli i sosu majonezowego, oprósz pieprzem.
Posyp posiekanymi jajkami, lekko ugnieć. Wierzch sałatki przykryj warstwą majonezu, oprósz pieprzem, posyp startym serem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na naszej stronie znajdziecie też wiele inny przepisów na pysznego śledzia. Zobaczcie, jak przygotować pikantne śledziki z porem i jabłkiem , a także jak zrobić śledzie korzenne .
Źródło zdjęcia: canva/dziewul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zpierwszegotloczenia