Smakosze.pl
śledzie z porem i jabłkiem

canva/Eugeniusz Dudzinski

Delikatnie pikantne śledziki z porem i jabłkiem

5 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Przekąska może być smaczna i zdrowa. Dowodem na to są, chociażby śledzie. Zobaczcie jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem i zachwyćcie się nimi tak, jak my. Są delikatnie pikantne, pożywne i pyszne. Zawierają też dużo wartościowego białka i dawkę zdrowego tłuszczu.

W dobie mnóstwa niezdrowych przekąsek warto wiedzieć, która jest naprawdę wartościowa. Przekąska ma bowiem za zadanie, by między posiłkami zaspokoić pojawiający się głód. Dobrze by jednak było, aby przy okazji nasz organizm otrzymał też trochę przydatnych składników.

Do takich wartościowych przekąsek z pewnością można zaliczyć, te przygotowane z ryb. Może to być pasta z wędzonej makreli zjedzona na chrupkim pieczywie czy sałatka z wędzonym łososiem. My sięgnęliśmy jednak po popularnego i łatwo dostępnego śledzika.

Delikatnie pikantne śledziki z porem i jabłkiem

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 słodkie jabłka

  • pół cytryny

  • 1 nieduży por

  • 3 łyżki suszonej żurawiny

  • 3 łyżki gęstego jogurtu

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pieprz

Pierogi ruskie

Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie śledzików z porem i jabłkiem

Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-3 godziny. Czas moczenia zależy od tego, jak wyraziste śledzie lubisz. Jeśli chcesz przyspieszyć ich moczenie, zmień 1-2 razy wodę.

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

Por oczyść z wierzchnich liści, odkrój też obeschnięte części. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz, pokrój w cienkie półkrążki.

Do śledzi dodaj jabłko, por i żurawinę. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Sosem polej rozdrobnione składniki, wymieszaj.

Potrawę dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć białego, wtedy nie będzie widoczny. Śledzika wstaw na kilka godzin do lodówki, by składniki dobrze się przegryzły.

Po więcej pomysłów na śledziowe przekąski zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na śledzie korzenne, a także na śledzie po myśliwsku.

krojenie pora

krojenie pora

Źródło zdjęcia: canva/TadejZupancic

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wedrowkipokuchni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >