Delikatnie pikantne śledziki z porem i jabłkiem
Przekąska może być smaczna i zdrowa. Dowodem na to są, chociażby śledzie. Zobaczcie jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem i zachwyćcie się nimi tak, jak my. Są delikatnie pikantne, pożywne i pyszne. Zawierają też dużo wartościowego białka i dawkę zdrowego tłuszczu.
W dobie mnóstwa niezdrowych przekąsek warto wiedzieć, która jest naprawdę wartościowa. Przekąska ma bowiem za zadanie, by między posiłkami zaspokoić pojawiający się głód. Dobrze by jednak było, aby przy okazji nasz organizm otrzymał też trochę przydatnych składników.
Do takich wartościowych przekąsek z pewnością można zaliczyć, te przygotowane z ryb. Może to być pasta z wędzonej makreli zjedzona na chrupkim pieczywie czy sałatka z wędzonym łososiem. My sięgnęliśmy jednak po popularnego i łatwo dostępnego śledzika.
Delikatnie pikantne śledziki z porem i jabłkiem
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
2 słodkie jabłka
pół cytryny
1 nieduży por
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
pieprz
Przygotowanie śledzików z porem i jabłkiem
Filety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-3 godziny. Czas moczenia zależy od tego, jak wyraziste śledzie lubisz. Jeśli chcesz przyspieszyć ich moczenie, zmień 1-2 razy wodę.
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Por oczyść z wierzchnich liści, odkrój też obeschnięte części. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz, pokrój w cienkie półkrążki.
Do śledzi dodaj jabłko, por i żurawinę. Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Sosem polej rozdrobnione składniki, wymieszaj.
Potrawę dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć białego, wtedy nie będzie widoczny. Śledzika wstaw na kilka godzin do lodówki, by składniki dobrze się przegryzły.
Po więcej pomysłów na śledziowe przekąski zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na śledzie korzenne, a także na śledzie po myśliwsku.
Źródło zdjęcia: canva/TadejZupancic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wedrowkipokuchni.com