Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje
Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi.
Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.
Przepis na filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim
Składniki:
-
2 duże, pojedyncze filety z kurczaka
-
oregano
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
-
1 ząbek czosnku
-
10 dag świeżego szpinaku
-
gałka muszkatołowa
-
mielona słodka papryka
-
ok. 5 dag sera feta lub pleśniowego
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
1 żółtko
Przygotowanie kurczaka pieczonego w cieście
Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Z każdego odkrój polędwiczkę. W większej części zrób z jednej strony nacięcie, tak by powstała kieszonka.
Mięso oprósz solą, pieprzem i oregano. Rozmiękczone masło rozetrzyj ze zmiażdżonym czosnkiem, posmaruj nim mięso.
Szpinak opłucz, wrzuć na 30 sekund na wrzątek. Odcedź, przestudź, posiekaj, dopraw solą, pieprzem i gałką. Wymieszaj z posiekanym serem.
Przygotowanym farszem napełnij kurczakowe kieszonki, oprósz je papryką. Odkrojone polędwiczki przełóż farszem i też oprósz papryką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 st. C.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy prostokąty. Na dwóch z nich połóż filety z kieszonkami, na trzecim polędwiczki.
Kawałki mięsa zawiń w ciasto francuskie, połączenie ciasta posmaruj żółtkiem i lekko dociśnij. Żółtkiem posmaruj też wierzch ciasta. Całość piecz 30-40 minut na złoty kolor.
Na naszej stronie znajdziesz również przepis na filety z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów , a także na kotlety z fileta kurczaka .
Źródło zdjęcia: canva/alicjane
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie
-
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki
-
Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
Źródło: kwestiasmaku