Smakosze.pl
Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

canva/ponce_photography z Pixabay, TRICOLORS/East News

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sernik według przepisu Roberta Makłowicza jest jeszcze bardziej puszysty i wilgotny. Makłowicz do masy serowej dodaje ugotowane ziemniaki, dzięki którym ciasto smakuje wyśmienicie. Sernik ma waniliowo- cytrynową nutę i dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik przepisu Roberta Makłowicza jest ciastem, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Sernik jest wyrośnięty, puszysty i przepyszny, smakuje rewelacyjnie do kawy lub herbaty. Upiecz je również na spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie prosił o przepis.

Magda Gessler, zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

CZYTAJ DALEJ

Sernik możesz upiec bez spodu, możesz również przygotować szybki podpiek z herbatników i masła. Spód jest kruchy, słodki i świetnie łączy się z masą serową. Sernik podaj z polewą czekoladową lub musem/ konfiturą owocową. Tak podany zniknie jeszcze tego samego dnia.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i studź w ten sposób ciasto przez około 30 minut, następnie przełóż je na kuchenny blat i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik jest delikatnym ciastem, dlatego też nie wyjmuj go od razu z piekarnika.

Przepis na sernik według Roberta Makłowicza

Składniki na spód z herbatników:

  • 300 g herbatników

  • 180 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 2 łyżki ugotowanych, zgniecionych ziemniaków

  • 4 białka kurze

  • 8 żółtek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka cukru

  • skórka tarta z cytryny

  • 2 łyżki mąki krupczatki

Jak zrobić sernik według przepisu Roberta Makłowicza?

Masło rozpuść w rondelku, herbatniki pokrusz, przełóż do blendera kielichowego, miksuj, aż powstanie piasek, następnie dodaj masło, wymieszaj. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotuj masę serową: żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i rozgniecionymi ziemniakami, następnie dodawaj stopniowo ser i mąkę, miksuj, aż powstanie gładka masa.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową przełóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut, do suchego patyczka.

Sernik po ostudzeniu polej domową polewą czekoladową lub podaj z musem lub konfiturą truskawkową, wiśniową, malinową, smacznego.

Sernik

canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia/02.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >