Smakosze.pl
smażenie kotletów

canva/izzzy71

Soczyste i delikatne kotlety z filetów z kurczaka

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, sięgnij po filet z kurczaka. Z niego przygotujesz na przykład kotlety z piersi kurczaka. Podobne nieco do schabowych, ale bardziej delikatne i soczyste. Będą doskonałe z ziemniakami lub ryżem oraz z dużą porcją surówki.

Filet z piersi kurczaka lubią ci, co dbają o linię i ci, co nie chcą marnować czasu na gotowanie. Pierś kurczaka jest delikatną i bardzo chudą częścią mięsa i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia i zapiekania, a także do gotowania na parze. Najszybciej jednak zrobisz z niej danie z patelni. Na przykład takie jak chrupiące kotlety.

Pietruszka ścierana na tarce

Szybka, chrupiąca i zdrowa surówka z pietruszki i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Soczyste i delikatne kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 3/4 szklanki mleka

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój w poprzek na 2-3 płaty. Każdy delikatnie rozbij kuchennym młotkiem.

Rozbite filety umieść w miseczce, zalej je mlekiem, przykryj, wstaw na około pół godziny do lodówki.

Filety wyjmij z mleka, osącz. Każdy oprósz pieprzem, delikatnie wklep przyprawę w mięso. W głębszym talerzu rozmieszaj jajko z łyżką mleka, na drugi wysyp tartą bułkę.

Rozgrzej patelnię, wlej na nią sporą ilość oleju. Kotlety zanurzaj najpierw w jajku, a potem obtocz w tartej bułce. Kładź na rozgrzany olej i smaż, aż z dwóch stron będą rumiane.

Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi albo z ugotowanym ryżem i porcją surówki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na szybkie dania z kurczaka. Zobacz, jak przygotować kurczaka w sosie miodowo-musztardowym, a także jak zrobić placuszki z dodatkiem kurczaka.

filet z kurczaka

filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujemywdomu

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >