Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki
Patisony marynowane są rarytasem prostym w przygotowaniu i niezwykle smakowitym. Jeżeli tylko lubicie warzywa przyrządzane z dodatkiem octu i przypraw, warto zrobić z niej domowe przetwory. Roślina o nietypowym kształcie obfituje w wiele cennych składników odżywczych.
Patisony są niezbyt popularnym warzywem z rodziny dyniowatych, które w smaku przypomina cukinię. Zawierają witaminę C, B1, B2 i PP, a także wapń, żelazo czy magnez. Znajdziecie w nich też sporo cennego dla skóry karotenu. Skusicie się na ten rarytas?
Przepis na znakomite patisony marynowane
Składniki:
kilka małych patisonów
liście laurowe
ziarna czarnego pieprzu
ziarna gorczycy
ocet
5 części wody na każdą część octu
10 łyżek cukru na każdą część octu
2 łyżki soli na każdą część octu
Opcjonalne dodatki:
kawałek cebuli
czosnek
koper
Przygotowanie marynowanych patisonów:
Umyte surowe patisony umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego naczynia wkładamy również liść laurowy oaz kilak ziaren pieprzu i gorczycy. Możemy też wrzucić dowolne dodatki spośród wymienionych powyżej opcjonalnych składników.
W garnku gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1. Płynu powinno być tyle, by wypełnić wszystkie słoiki tak, aby warzywa były w nim całkowicie zanurzone. Do roztworu dodajemy odpowiednią ilość cukru i soli, po czym rozpuszczamy je.
Gorącą zalewę przenosimy do naczyń z patisonami i zakręcamy je. Przetwory pasteryzujemy, gotując je w garnku wypełnionym wodą do 3/4 ich wysokości. Dla wygody dno warto wyłożyć ściereczką. Możemy też zabezpieczyć przetwory, przeprowadzając pasteryzację w piekarniku.
Po inne smakowite przepisy na domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam m.in. jak zrobić znakomite kiszone truskawki czy doskonałe w smaku marynowane pieczarki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi
Czy arbuz jest owocem czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć
Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: beszamel.se.