Smakosze.pl
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

canva/AndreySt

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Patisony marynowane są rarytasem prostym w przygotowaniu i niezwykle smakowitym. Jeżeli tylko lubicie warzywa przyrządzane z dodatkiem octu i przypraw, warto zrobić z niej domowe przetwory. Roślina o nietypowym kształcie obfituje w wiele cennych składników odżywczych.

Patisony są niezbyt popularnym warzywem z rodziny dyniowatych, które w smaku przypomina cukinię. Zawierają witaminę C, B1, B2 i PP, a także wapń, żelazo czy magnez. Znajdziecie w nich też sporo cennego dla skóry karotenu. Skusicie się na ten rarytas?

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite patisony marynowane

Składniki:

  • kilka małych patisonów

  • liście laurowe

  • ziarna czarnego pieprzu

  • ziarna gorczycy

  • ocet

  • 5 części wody na każdą część octu

  • 10 łyżek cukru na każdą część octu

  • 2 łyżki soli na każdą część octu

Opcjonalne dodatki:

  • kawałek cebuli

  • czosnek

  • koper

Przygotowanie marynowanych patisonów:

Umyte surowe patisony umieszczamy w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego naczynia wkładamy również liść laurowy oaz kilak ziaren pieprzu i gorczycy. Możemy też wrzucić dowolne dodatki spośród wymienionych powyżej opcjonalnych składników.

W garnku gotujemy wodę z octem w proporcjach 5:1. Płynu powinno być tyle, by wypełnić wszystkie słoiki tak, aby warzywa były w nim całkowicie zanurzone. Do roztworu dodajemy odpowiednią ilość cukru i soli, po czym rozpuszczamy je.

Gorącą zalewę przenosimy do naczyń z patisonami i zakręcamy je. Przetwory pasteryzujemy, gotując je w garnku wypełnionym wodą do 3/4 ich wysokości. Dla wygody dno warto wyłożyć ściereczką. Możemy też zabezpieczyć przetwory, przeprowadzając pasteryzację w piekarniku.

Po inne smakowite przepisy na domowe przetwory zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam m.in. jak zrobić znakomite kiszone truskawki czy doskonałe w smaku marynowane pieczarki.

Patisony są smaczne i zdrowe

canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >