Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.
Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.
Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.
Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.
Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą?
Ogórki kiszone, nawet najbardziej starannie przygotowane, nie będą smaczne, kiedy do kiszonek wykorzystamy ogórki nawożone sztucznie, zwłaszcza azotem, który faktycznie przyspiesza ich wzrost, ale sprawia, że ogórki tracą smak.
Ogórki pod kiszenie kupujmy wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, następnie dokładnie je wyszorujmy, zalejmy zimną wodą i odstawmy na godzinę. Tak przygotowane po ukiszeniu będą jędrne i pełne smaku.
Przepis na ogórki kiszone
Składniki na 4 słoiki o pojemności 500 ml:
2 kg ogórków gruntowych
12 ząbków czosnku
4 baldachy kopru
4 kawałki korzenia chrzanu
4 liście wiśni
12 liści czarnej porzeczki
2 łyżeczki gorczycy
4 łyżki soli niejodowanej (1 łyżka na 500 ml wody)
Słoiki umyj, sparz, osusz. Ogórki wyszoruj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, 3 liście porzeczki, liść wiśni, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanu.
Do słoików powkładaj ciasno ogórki, na górę włóż po baldachu kopru na słoik. Przygotuj zalewę: 2 l wody zagotuj z solą niejodowaną. Wrzącą wodę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną.
Ogórki kiszone przełóż na blat kuchenny i odstaw na kilka dni, następnie przenieś je do spiżarni, będą gotowe po 2- 3 tygodniach, smacznego.
Domowe ogórki kiszone będą świetnym dodatkiem do obiadu, np. do placków ziemniaczanych po węgiersku. Z ogórków przygotujesz również wyśmienitą sałatkę, która doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ogrodnik news tv na YouTube, winiary.pl