Delikatny niczym chmurka biszkopt z patelni bez pieczenia. Idealny na szybki deser
Standardowy biszkopt nie jest prostym w przygotowaniu ciastem, ponieważ należy wtedy zachować dużą ostrożność. Znacznie łatwiejszym wariantem jest biszkopt z patelni bez pieczenia. W jego przypadku wystarczy połączyć ze sobą składniki i usmażyć je na patelni - taki przysmak jest wyjątkowo puszysty i delikatny niczym chmurka.
Przepis na biszkopt z patelni pozwala cieszyć się słodkim smakiem puszystego ciasta w kilka chwil. W porównaniu do klasycznego pieczonego wypieku poniższy oszczędza mnóstwo czasu.
Dodatkowo dużą zaletą biszkoptu z patelni jest fakt, że nie ma konieczności wsypywania ogromnych ilości cukru. Po usmażeniu wystarczy podać go ze świeżymi owocami czy dżemem.
Przepis na biszkopt z patelni
Składniki:
4 łyżki mąki
2 jajka
50 ml mleka
50 ml maślanki
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej cukier, mleko, maślankę oraz żółtka. Zmiksuj wszystko ze sobą na gładką masę.
Białka umieść w chłodnej misce, wsyp do nich szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszaj ciasto z pianą z białek. Uważaj przy tym, aby z masy nie wybić za dużo powietrza.
Na patelni umieść masło i postaw ją na ogniu o średniej mocy. Wylej na nią masę i smaż, aż spód będzie rumiany. Przewróć biszkopt na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.
Źródło zdjęcia: canva/undefined undefined, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: herbapol