Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatny niczym chmurka biszkopt z patelni bez pieczenia. Idealny na szybki deser
Adam Moskal
Adam Moskal 12.03.2022 01:00

Delikatny niczym chmurka biszkopt z patelni bez pieczenia. Idealny na szybki deser

Biszkopt
canva/yipengge, Getty Images Signature

Standardowy biszkopt nie jest prostym w przygotowaniu ciastem, ponieważ należy wtedy zachować dużą ostrożność. Znacznie łatwiejszym wariantem jest biszkopt z patelni bez pieczenia. W jego przypadku wystarczy połączyć ze sobą składniki i usmażyć je na patelni - taki przysmak jest wyjątkowo puszysty i delikatny niczym chmurka.

Przepis na biszkopt z patelni pozwala cieszyć się słodkim smakiem puszystego ciasta w kilka chwil. W porównaniu do klasycznego pieczonego wypieku poniższy oszczędza mnóstwo czasu.

Dodatkowo dużą zaletą biszkoptu z patelni jest fakt, że nie ma konieczności wsypywania ogromnych ilości cukru. Po usmażeniu wystarczy podać go ze świeżymi owocami czy dżemem.

Przepis na biszkopt z patelni

Składniki:

  • 4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 50 ml mleka

  • 50 ml maślanki

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka masła

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej cukier, mleko, maślankę oraz żółtka. Zmiksuj wszystko ze sobą na gładką masę.

Białka umieść w chłodnej misce, wsyp do nich szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wymieszaj ciasto z pianą z białek. Uważaj przy tym, aby z masy nie wybić za dużo powietrza.

Na patelni umieść masło i postaw ją na ogniu o średniej mocy. Wylej na nią masę i smaż, aż spód będzie rumiany. Przewróć biszkopt na drugą stronę i smaż jeszcze kilka minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Biszkopt

Źródło zdjęcia: canva/undefined undefined, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: herbapol

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto