Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek
Macie ochotę na ciasto bez pieczenia o smaku dobrze znanego batonika? Przygotujcie deser Milky Way. Delikatna masa mleczna, którą przełożycie herbatniki, zachwyci gości. Koniecznie Sprawdźcie, jak smaczna jest ta kombinacja.
Ciasta bez pieczenia często przygotowywane są z dodatkiem chrupiących ciastek. Wystarczy wspomnieć deser 3 bit czy budyniowy specjał Ewy Wachowicz. Milky Way łączy w sobie herbatniki i pyszny mleczny krem, którego smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?
Przepis na ciasto bez pieczenia Milky Way
Z podanych proporcji przygotujecie deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm.
Składniki na masę mleczną:
400 g mleka w proszku
250 ml mleka
200 g masła
80 g cukru
Składniki na polewę czekoladową:
30 g kakao
3 łyżki mleka
70 g masła
80 g cukru pudru
Dodatkowo potrzebne będzie:
450 g ulubionych herbatników
mleko do namoczenia herbatników (opcjonalnie)
Przygotowanie masy mlecznej:
Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mleko w proszku przesiewamy do miski, by pozbyć się ewentualnych grudek. Tłuszcz ucieramy przez 5 minut, korzystając z miksera. Chcemy uzyskać jasną, kremową masę.
Płynne mleko wraz z cukrem umieszczamy w rondlu i podgrzewamy przy niskiej mocy palnika, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy naczynie z ognia.
Ostrożnie łączymy masę z mlekiem w proszku. Gdy delikatnie ostygnie, dodajemy ją porcjami do masła, cały czas miksując.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Masło roztapiamy. Kakao i cukier puder przesiewamy do miski, a następnie łączymy je z tłuszczem. Starannie mieszamy. Jeśli polewa wyszła bardzo gęsta, warto dodać do niej odrobinę mleka.
Przygotowanie ciasta Milky Way:
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wypełniamy je namoczonymi w mleku herbatnikami, docinając je w razie potrzeby. Na ciastkach umieszczamy połowę masy mlecznej.
Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Przenosimy resztę mlecznego kremu, a na nim kładziemy ostatnią porcję ciastek. Wierzch pokrywamy polewą. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitry_Evs
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
Źródło: domowe-wypieki