Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Ciasto bez pieczenia Milky Way
canva/Al Gonzalez

Macie ochotę na ciasto bez pieczenia o smaku dobrze znanego batonika? Przygotujcie deser Milky Way. Delikatna masa mleczna, którą przełożycie herbatniki, zachwyci gości. Koniecznie Sprawdźcie, jak smaczna jest ta kombinacja.

Ciasta bez pieczenia często przygotowywane są z dodatkiem chrupiących ciastek. Wystarczy wspomnieć deser 3 bit czy budyniowy specjał Ewy Wachowicz. Milky Way łączy w sobie herbatniki i pyszny mleczny krem, którego smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Przepis na ciasto bez pieczenia Milky Way

Z podanych proporcji przygotujecie deser w formie o wymiarach 24 cm x 24 cm.

Składniki na masę mleczną:

  • 400 g mleka w proszku

  • 250 ml mleka

  • 200 g masła

  • 80 g cukru

Składniki na polewę czekoladową:

  • 30 g kakao

  • 3 łyżki mleka

  • 70 g masła

  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo potrzebne będzie:

  • 450 g ulubionych herbatników

  • mleko do namoczenia herbatników (opcjonalnie)

Przygotowanie masy mlecznej:

Masło doprowadzamy do temperatury pokojowej. Mleko w proszku przesiewamy do miski, by pozbyć się ewentualnych grudek. Tłuszcz ucieramy przez 5 minut, korzystając z miksera. Chcemy uzyskać jasną, kremową masę.

Płynne mleko wraz z cukrem umieszczamy w rondlu i podgrzewamy przy niskiej mocy palnika, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zestawiamy naczynie z ognia.

Ostrożnie łączymy masę z mlekiem w proszku. Gdy delikatnie ostygnie, dodajemy ją porcjami do masła, cały czas miksując.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Masło roztapiamy. Kakao i cukier puder przesiewamy do miski, a następnie łączymy je z tłuszczem. Starannie mieszamy. Jeśli polewa wyszła bardzo gęsta, warto dodać do niej odrobinę mleka.

Przygotowanie ciasta Milky Way:

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wypełniamy je namoczonymi w mleku herbatnikami, docinając je w razie potrzeby. Na ciastkach umieszczamy połowę masy mlecznej.

Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Przenosimy resztę mlecznego kremu, a na nim kładziemy ostatnią porcję ciastek. Wierzch pokrywamy polewą. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mikser umożliwi sprawne połączenie składników
Mikser umożliwi sprawne połączenie składników

Źródło zdjęcia: canva/Dmitry_Evs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram