Smakosze.pl

canva/rlat

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapiekanka jest tanim i prostym w przygotowaniu obiadem, który możemy podać całej rodzinie. Jest przy tym wyjątkowo smaczna i sycąca. Sprawdźcie nową propozycję na przyrządzenie tego dania z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami. Zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oczywiście oprócz kiełbasy możesz wykorzystać również inne wędliny, które znajdziesz w lodówce.

Zapiekanka jest jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Prezentowaliśmy wam już niezawodne przepisy na zapiekankę z sosem beszamelowym i specjał przyrządzony z soczewicą i aromatycznym ryżem . Tym razem proponujemy doskonałe połączenie pieczarek, kiełbasy i ziemniaka. Skusicie się?

Przepis na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków

  • 400 g ulubionej kiełbasy

  • 1 średnia cebula

  • 500 g pieczarek

  • 400 g żółtego sera

  • 2 jaja

  • 1- 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy je, a następnie kroimy w talarki. Pieczarki oczyszczamy i także kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pieczarki rzez 8-10 minut.

Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do grzybów i smażymy do czasu, aż się zeszkli. Zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

1/3 porcji sera odkładamy na bok — wykorzystamy ją do posypania zapiekanki. Do pozostałej ilości dodajemy jaja, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i ostrą papryką. Starannie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, połowę ilości kiełbasy, połowę usmażonych pieczarek z cebulą oraz połowę sera z dodatkami.

Wykładamy elementy raz jeszcze w tej samej kolejności. Zapiekankę pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie jej wierzch posypujemy odłożonym serem żółtym i zapiekamy jeszcze około 5 minut — do czasu aż ser się rozpuści i nieco zrumieni. Podajemy z lekką sałatką.

Wskazówki:
  • Do zapiekanki można wykorzystać również wędliny, które zalegają nam w lodówce. Jeśli już chwilę poleżały, warto je podsmażyć na odrobinie oliwy.

  • W wersji wegetariańskiej możemy zamienić mięsne produkty na wędzone tofu. Też będzie smacznie.

Tarty ser — idealny dodatek do zapiekanki
Tarty ser — idealny dodatek do zapiekanki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >