Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Zapiekanka jest tanim i prostym w przygotowaniu obiadem, który możemy podać całej rodzinie. Jest przy tym wyjątkowo smaczna i sycąca. Sprawdźcie nową propozycję na przyrządzenie tego dania z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami. Zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oczywiście oprócz kiełbasy możesz wykorzystać również inne wędliny, które znajdziesz w lodówce.
Zapiekanka jest jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Prezentowaliśmy wam już niezawodne przepisy na zapiekankę z sosem beszamelowym i specjał przyrządzony z soczewicą i aromatycznym ryżem. Tym razem proponujemy doskonałe połączenie pieczarek, kiełbasy i ziemniaka. Skusicie się?
Przepis na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
400 g ulubionej kiełbasy
1 średnia cebula
500 g pieczarek
400 g żółtego sera
2 jaja
1- 2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy je, a następnie kroimy w talarki. Pieczarki oczyszczamy i także kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pieczarki rzez 8-10 minut.
Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do grzybów i smażymy do czasu, aż się zeszkli. Zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
1/3 porcji sera odkładamy na bok — wykorzystamy ją do posypania zapiekanki. Do pozostałej ilości dodajemy jaja, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Masę doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i ostrą papryką. Starannie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, połowę ilości kiełbasy, połowę usmażonych pieczarek z cebulą oraz połowę sera z dodatkami.
Wykładamy elementy raz jeszcze w tej samej kolejności. Zapiekankę pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie jej wierzch posypujemy odłożonym serem żółtym i zapiekamy jeszcze około 5 minut — do czasu aż ser się rozpuści i nieco zrumieni. Podajemy z lekką sałatką.
Wskazówki:
Do zapiekanki można wykorzystać również wędliny, które zalegają nam w lodówce. Jeśli już chwilę poleżały, warto je podsmażyć na odrobinie oliwy.
W wersji wegetariańskiej możemy zamienić mięsne produkty na wędzone tofu. Też będzie smacznie.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: kurkanielotka