Smakosze.pl Przepisy Delikatny schab duszony z jabłkami i cebulą
canva/Mykola Lunov

Delikatny schab duszony z jabłkami i cebulą

26 grudnia 2021

Niedzielny obiad dla wielu smakoszy jest okazją, by delektować się pieczonym mięsem. Schab z dodatkiem cebulki i jabłek smakuje doskonale, a dzięki pieczeniu pod przykryciem mięso wychodzi cudownie soczyste. Koniecznie spróbujcie tego prostego i efektownego dania. Goście będą zachwyceni. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie natrzyj schab przyprawami i wstaw do lodówki, a następnie lekko podsmaż. Dzięki temu będzie bardziej soczysty. Schab upiec można na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy jak przyrządzić go do kanapek i jak zrobić obiadową wersję z pieczarkami i młodą kapustą . Tym razem prezentujemy wam recepturę na mięso duszone z jabłkami i cebulką. to połączenie doskonale pasuje do delikatnego mięsa wieprzowego.

Przepis na duszony schab z jabłkami i cebulą

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 4 średnie cebule

  • 2 większe jabłka

  • przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Mięso osuszamy z wilgoci. Następnie nacieramy je przyprawami i owijamy folia spożywczą. Wkładamy o lodówki na 6 do 8 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim schab z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy odrobiną oleju po wierzchu.

Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w krążki. Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Składniki układamy dookoła mięsa. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez około godzinę.

Co jakiś czas podlewamy mięso wytopionym sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym i delikatną surówką np. z marchewki i jabłka .

Schab pieczony z jabłkami i cebulką
Schab pieczony z jabłkami i cebulką będzie idealny na obiad

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mieszamwgarnku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy