Smakosze.pl
Pieczony schab

canva/ A_Lein

Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

1 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe.

Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą

Składniki:

  • 4 grubsze plastry schabu bez kości

  • pół niedużej główki kapusty

  • 1 cebula

  • 30 dag pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 200 ml bulionu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • majeranek

  • mielona papryka

  • 100 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

kotlety z cukinii

Lekkie jak piórko, delikatne kotlety z cukinii - lepsze niż mielone i schabowe

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie schabu pieczonego w rękawie

Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki opłucz, pokrój w ćwiartki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Warzywa wymieszaj z pieczarkami i natką.

Bulion połącz z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem.

Jeden koniec rękawa dokładnie zawiąż. W rękawie umieszczaj na przemian warstwę warzyw i mięsa, polewaj je porcjami sosu. Zawiąż drugi koniec rękawa do pieczenia.

Rękaw z mięsem i warzywami umieść w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz godzinę.

Rękaw ostrożnie otwórz, do środka wlej śmietankę, całość delikatnie zamieszaj. Trzymaj jeszcze 5 minut w gorącym piekarniku.

schab

schab

Źródło zdjęcia: canva/SarapulSar38

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szczyptachili

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >