Obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami — kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy — składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe.
Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie soczysty schab pieczony w rękawie z pieczarkami i młodą kapustą
Składniki:
4 grubsze plastry schabu bez kości
pół niedużej główki kapusty
1 cebula
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
200 ml bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
majeranek
mielona papryka
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie schabu pieczonego w rękawie
Plastry schabu opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij kuchennym tłuczkiem. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki opłucz, pokrój w ćwiartki. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Warzywa wymieszaj z pieczarkami i natką.
Bulion połącz z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem.
Jeden koniec rękawa dokładnie zawiąż. W rękawie umieszczaj na przemian warstwę warzyw i mięsa, polewaj je porcjami sosu. Zawiąż drugi koniec rękawa do pieczenia.
Rękaw z mięsem i warzywami umieść w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz godzinę.
Rękaw ostrożnie otwórz, do środka wlej śmietankę, całość delikatnie zamieszaj. Trzymaj jeszcze 5 minut w gorącym piekarniku.
Źródło zdjęcia: canva/SarapulSar38
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: szczyptachili