Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?
Nie da się ukryć, że dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Między innymi właśnie od niej zależy to, jakim zdrowiem będziemy mogli się cieszyć. Wraz z upływem lat nasz organizm zaczyna inaczej funkcjonować. W związku z tym dieta po czterdziestym roku życia rządzi się swoimi prawami.
Zdrowa dieta po czterdziestce
Dieta i aktywność fizyczna mogą pomóc nam utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Ostatnio wspominaliśmy o wyjątkowych zaletach kefiru . Dziś przyjrzymy się bliżej produktom, których lepiej nie jadać po przekroczeniu czterdziestki.
Dieta wielu Polaków bazuje na tłustych mięsach. Kotlety schabowe i mielone często goszczą na naszych stołach. Kiedy w naszym wieku zawita czwórka z przodu, warto znacząco ograniczyć spożywanie takich frykasów .
Mięsne dania często są bogate w tłuszcze nasycone, które mogą przyczynić się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego . W związku z tym lepiej zastąpić je smakołykami, które zawierają tłuszcze nienasycone. Dobrze sprawdzą się tutaj roślinne zamienniki mięsa.
Skoro już jesteśmy przy temacie tłuszczów, warto nadmienić, że dieta osób po czterdziestym roku życia, nie powinna składać się ze smażonych produktów. Zwiększają one ryzyko chorób serca i cukrzycy. Dotyczy to również smażonych warzyw. Najlepiej spróbować gotowania na parze lub pieczenia .
Sam cukier także nie jest wskazany u osób po czterdziestce. Wraz z wiekiem metabolizm człowieka zwalnia i nie ma aż takiego zapotrzebowania na energię . Słodkie przekąski i napoje sprzyjają cukrzycy, która jest nieuleczalną chorobą.
(Canva.com / Boarding1Now)
Dieta w pewnym wieku wiąże się z wyrzeczeniami
Dieta po czterdziestce będzie dla nas o wiele korzystniejsza, jeśli wykluczymy z niej duże ilości kawy. Zawarta w niej kofeina sprzyja zaburzeniom snu. Nie od dziś wiadomo, że odpowiedni wypoczynek pozytywnie wpływa na zdrowie .
Nie można również zapomnieć o białym pieczywie. Ono również może przyczynić się do chorób serca i cukrzycy. Warto je zastąpić pełnoziarnistymi wypiekami, które są bogate w błonnik . Pamiętajmy, że jesteśmy tym, co jemy i nasze samopoczucie oraz zdrowie w znacznej mierze zależy od tego, co znajdzie się na naszych talerzach.
Dieta osób po czterdziestce powinna być bogata w warzywa. Wśród nich prym wiodą jarmuż, sałata, szpinak oraz brukselka. Dobrze, jeśli w jadłospisie zagoszczą również pomidory i papryka . Wszystkie wymienione rośliny pozytywnie wpływają na organizm i pomogą nam go utrzymać w dobrej kondycji.
Warto pamiętać o tym, że dieta inna od tej, do której zdążyliśmy się przyzwyczaić, wcale nie musi być nudna. Dobrym przykładem są smakowite zupy. Niedawno prezentowaliśmy przepis na bezmięsny żurek, który potrafi przyprawić o zachwyt niejednego smakosza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: DOZ; ABC Zdrowie; Parenting