Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na staropolski żurek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 14.03.2021 01:00

Przepis na staropolski żurek

Żurek w wyjątkowej odsłonie
Canva.com / fired1991

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Żurek należy do grona smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samej Magdy Gessler. Tym razem żurek będzie bezmięsny, jednak wzbogacimy go o wyjątkowe grzyby.

Żurek z borowikami za sprawą grzybów zyska wiele cennych składników odżywczych. Uwielbiane leśne specjały są dobrym źródłem witamin z grupy B. Oczywiście należy sięgać tylko po sprawdzone odmiany borowików, ponieważ niektóre gatunki są trujące. Na szczęście te dostępne w sklepach nie muszą wzbudzać naszych obaw.

Pyszny żurek przeważnie kojarzy nam się z typowo mięsną potrawą. Okazuje się, że tego typu dodatki wcale nie są konieczne. Wspomniane wyżej grzyby mogą je zastąpić. Smak uzupełni niepowtarzalna mieszanka składników.

Przepis na żurek w staropolskiej odsłonie jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Zanim przystąpimy do przygotowywania naszej zupy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 300 ml zakwasu żytniego

  • 200 g mrożonych lub suszonych borowików

  • 100 g mrożonych lub suszonych podgrzybków

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 g papryki wędzonej w proszku

  • 5 g majeranku

  • 2 g lubczyku

  • 4 ziarna pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 g tartego chrzanu

  • ziemniaki

  • marchewka

  • pietruszka

  • jajka na twardo

  • masło

(Canva.com / fired1991)

Pyszny żurek zachwyci domowników

Na początku grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Kiedy już będą miały odpowiednią konsystencję, kroimy je na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na maśle razem z ząbkami czosnku. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do reszty składników.

Po kilku minutach do mieszanki wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Zupa powinna cały czas delikatnie pykać. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do wywaru. Wszystko podgrzewamy przez około 30 minut.

Na koniec żurek wzbogacamy o zakwas i chrzan. Specjał najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Domownicy nie będą mogli się oprzeć i momentalnie wyczyszczą talerze. Żurek możemy wzbogacić dodatkowo o podsmażony roślinny zamiennik kiełbasy. Warto wiedzieć, jakie zalety ma kultowa zupa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Przepis