Smakosze.pl
Żurek w wyjątkowej odsłonie

Canva.com / fired1991

Przepis na staropolski żurek

14 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Żurek uchodzi za niezwykle smakowitą zupę. Kultowe danie wiele razy przyprawiało nas o zachwyt. Dziś sięgniemy po recepturę, która nie ma sobie równych. Żurek zostanie wzbogacony o przepyszne borowiki. Efekt powala na łopatki.

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Żurek należy do grona smakołyków, które na stałe wpisały się w naszą kulinarną kulturę. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis od samej Magdy Gessler. Tym razem żurek będzie bezmięsny, jednak wzbogacimy go o wyjątkowe grzyby.

Żurek z borowikami za sprawą grzybów zyska wiele cennych składników odżywczych. Uwielbiane leśne specjały są dobrym źródłem witamin z grupy B. Oczywiście należy sięgać tylko po sprawdzone odmiany borowików, ponieważ niektóre gatunki są trujące. Na szczęście te dostępne w sklepach nie muszą wzbudzać naszych obaw.

Pyszny żurek przeważnie kojarzy nam się z typowo mięsną potrawą. Okazuje się, że tego typu dodatki wcale nie są konieczne. Wspomniane wyżej grzyby mogą je zastąpić. Smak uzupełni niepowtarzalna mieszanka składników.

Przepis na żurek w staropolskiej odsłonie jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Zanim przystąpimy do przygotowywania naszej zupy, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 300 ml zakwasu żytniego

  • 200 g mrożonych lub suszonych borowików

  • 100 g mrożonych lub suszonych podgrzybków

  • 2 liście laurowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 g papryki wędzonej w proszku

  • 5 g majeranku

  • 2 g lubczyku

  • 4 ziarna pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 g tartego chrzanu

  • ziemniaki

  • marchewka

  • pietruszka

  • jajka na twardo

  • masło

(Canva.com / fired1991)

Pyszny żurek zachwyci domowników

Na początku grzyby rozmrażamy lub namaczamy. Kiedy już będą miały odpowiednią konsystencję, kroimy je na mniejsze kawałki. Podsmażamy je na maśle razem z ząbkami czosnku. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do reszty składników.

Po kilku minutach do mieszanki wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu. Zupa powinna cały czas delikatnie pykać. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do wywaru. Wszystko podgrzewamy przez około 30 minut.

Na koniec żurek wzbogacamy o zakwas i chrzan. Specjał najlepiej serwować z jajkiem na twardo. Domownicy nie będą mogli się oprzeć i momentalnie wyczyszczą talerze. Żurek możemy wzbogacić dodatkowo o podsmażony roślinny zamiennik kiełbasy. Warto wiedzieć, jakie zalety ma kultowa zupa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >