Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zaskakujące właściwości kefiru
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.03.2021 01:00

Zaskakujące właściwości kefiru

Kefir i jego właściwości
Canva.com / esemelwe

Kefir charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który można określić jako delikatnie cierpki. Nie bez powodu wiele osób regularnie po niego sięga. Z pewnością warto dodać go do swojego jadłospisu. Można wiele zyskać.

Kefir kefirowi nierówny

Kefir można dostać w wielu sklepach. Większość z nas nie przykłada większej wagi do wybieranego produktu. Lepiej unikać takiego postępowania, ponieważ dobry kefir nie powinien zawierać dodatków cukru, a jego termin ważności powinien być raczej krótki

Prawdziwy kefir musi mieć w sobie żywe kultury bakterii. Właśnie one wspierają pracę naszego układu pokarmowego. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Wprost Zdrowie i Medycyna, mikrobiom jelitowy wpływa na odporność. Większość komórek, które za nią odpowiadają, znajdują się właśnie w jelitach.

Kefir w swoim wnętrzu skrywa wiele istotnych składników odżywczych. Oczywiście przoduje w nich białko. Jednak obok niego możemy się natknąć na dostatek witaminy D. Nie można też zapomnieć o wapniu. Co jeszcze dostarcza nam kefir?

  • Witaminy grupy B

  • Kwas foliowy

  • Witamina K

  • Biotyna

  • Magnez

Z pewnością powyższe składniki można uznać za niezwykle wartościowych. Nie jest to koniec zalet tego niepozornego nabiału. Okazuje się, że kefir może nas jeszcze bardziej zaskoczyć. Warto sięgać po ten produkt przed snem.

(Canva.com / katrinshine)

Jakie jeszcze tajemnice skrywa kefir?

Mało kto spodziewałby się, że kefir może być spożywany przez niektóre osoby z nietolerancją laktozy. Portal Poradnik Zdrowie donosi, że zawarte w nim bakterie częściowo rozkładają ten cukier. W związku z tym rzadko kiedy wywołuje przykre dolegliwości.

Niepozorny kefir wspiera także nasz układ nerwowy.

Kefir zawiera cenne aminokwasy, wśród których znajduje się tryptofan. Wpływa on pozytywnie na układ nerwowy i ma działanie wyciszające. Nie można pominąć faktu, że kefir jest dodatkowo niskokaloryczny. Każdy smakosz, który dba o zdrowie, powinien po niego sięgnąć od czasu do czasu.

Kefir można dodać do smakowitych sosów na bazie czosnku i szpinaku. Nie zaszkodzi wzbogacić o niego warzywnego koktajlu. Warto zwrócić także uwagę na właściwości, które ma zsiadłe mleko. Ono również jest niezwykle cenne dla organizmu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Wprost Zdrowie i Medycyna; Wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Nabiał Dieta