Dino obniżyło ceny kuzyna dorsza. Jest wręcz napakowany białkiem i selenem
Ryba na piątek to zawsze zdrowy i smaczny wybór. Teraz w dobrej cenie kupimy jedną z nich w Dino. Warto włączyć ją do diety. Jest zdrowsza i tańsza niż dorsz.
Ryby w naszej diecie
Co warto przyrządzić na obiad w piątek? Wielu z nas sięga po ryby . Częstym wyborem jest dorsz lub łosoś. Jednak po jedną rybę sięgamy zbyt rzadko. Mowa o mintaju, który jest bliskim kuzynem dorsza. Tę rybę warto jeść nawet 3 razy w tygodniu . Mintaj pochodzi z Oceanu Atlantyckiego i jest bardzo popularna w Ameryce Północnej.
Z tej ryby robi się nawet burgera rybnego w sieci restauracji McDonalds. Mintaja możemy kupić w polskich sklepach w postaci filetów. Warto się na niego skusić, bo jest napakowany wartościowym białkiem, witaminą B6 i B12. W tej rybie nie zabraknie też selenu i chudego mięsa. Mintaj jest też tańszy od dorsza, a równie smaczny.
Mintaj dla każdego smakosza
Mintaj jest bogaty w kwasy omega-3 i słynie z mięsa o łagodnym smaku. Gdy ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów, to zawiera niski poziom rtęci. Oznacza to, że jest bezpieczna do spożycia. Po mintaja mogą sięgać osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu i problemy z sercem.
Jedzenie tej ryby doskonale wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego i wspiera odporność. Mintaj zawiera dużą dawkę selenu, który doskonale wpływa na pracę naszego serca. Jedzenie tej niskokalorycznej ryby sprzyja utracie kilogramów . Gdy trenujemy, to warto jadać mintaja, który pełen jest wartościowego białka. Teraz tę zdrową i smaczną rybę kupimy z promocji w sieci sklepów Dino.
Kup mintaja w Dino
Filet z mintaja w kupimy w Dino w cenie 8,99 zł. Tyle trzeba zapłacić za 380-gramowe opakowanie mrożonych filetów z tej ryby. Przed obniżką mintaj kosztował 11,99 zł. Dlatego warto wybrać się do Dino i kupić tę wartościową i smaczną rybę. Jak przyrządzić mintaja na obiad?
Mintaja można usmażyć w panierce lub upiec go w piekarniku. Wcześniej rybę należy doprawić solą i pieprzem. Filet skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy masło i zawijamy w folię aluminiową. Mintaja pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pisaliśmy, jak zrobić szybką i smaczną sałatkę Dakos. Radziliśmy, by dereń włączyć do diety, bo to najzdrowszy owoc świata.
Źródło: zywienie.medonet.pl, marketdino.pl