Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. W PRL-u za nim nie przepadali
Rzadko się o nim mówi, a to najzdrowszy owoc na świecie. Ludzie o nim zapomnieli, ale na szczęście powoli wraca pamięć o nim i dołącza do codzienności wielu osób. Można z niego zrobić nalewkę, konfiturę oraz sok. Nie wszyscy wiedzą, że ma on również działanie lecznicze.
Najzdrowszy owoc na świecie
Dereń to niepozorny krzew o intensywnie czerwonych owocach. Jego historia w Polsce jest głęboko zanurzona w burzliwych dziejach naszego kraju. W czasach PRL-u, ze względu na swoje arystokratyczne konotacje, był osaczany i zepchnięty w niebyt. Na szczęście, dzięki poświęceniu polskich botaników, dereń znów zagościł w naszych ogrodach i coraz częściej pojawia się na naszych stołach.
Jakie właściwości ma dereń?
Dereń to owoc, który wyróżnia się wieloma właściwościami. Przede wszystkim imponuje swoim słodko-cierpkim smakiem, ale również wspiera nasze zdrowie. Może mieć zastosowania pomagające pokonać gorączkę, grzybicę, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Czyni go to doskonałym sojusznikiem w profilaktyce oraz leczeniu infekcji, które często pojawiają się w okresie jesienno-zimowym.
Zastosowania najzdrowszego owocu na świecie
Oprócz właściwości leczniczych dereń ma również inne zastosowania. Możemy np. wykorzystać go do zrobienia dereniówki, czyli zdrowej i wykwintnej nalewki, która będzie się wyróżniać kolorem, pięknym zapachem, a także wcześniej wspomnianym słodko-cierpkim smakiem. Konfitura również jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie derenia jadalnego, ponieważ jej słodko-kwaśny smak doskonale się sprawdzi jako dodatek do mięs i serów. Innym zastosowaniem tego owocu jest zrobienie przepysznego soku, który zdecydowanie będzie pasował do gorącej herbatki na chłodne i zimowe wieczory.
Sprawdź, jakie mięso warto dodać do gulaszu. Zobacz, co ciekawego można zrobić z ziemniaków.
Źródła: Pyszności, drzewka-faworytka.pl