Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. W PRL-u za nim nie przepadali
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.01.2025 19:33

Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. W PRL-u za nim nie przepadali

Czerwony owoc
Fot. Canva

Rzadko się o nim mówi, a to najzdrowszy owoc na świecie. Ludzie o nim zapomnieli, ale na szczęście powoli wraca pamięć o nim i dołącza do codzienności wielu osób. Można z niego zrobić nalewkę, konfiturę oraz sok. Nie wszyscy wiedzą, że ma on również działanie lecznicze.

Najzdrowszy owoc na świecie

Dereń to niepozorny krzew o intensywnie czerwonych owocach. Jego historia w Polsce jest głęboko zanurzona w burzliwych dziejach naszego kraju. W czasach PRL-u, ze względu na swoje arystokratyczne konotacje, był osaczany i zepchnięty w niebyt. Na szczęście, dzięki poświęceniu polskich botaników, dereń znów zagościł w naszych ogrodach i coraz częściej pojawia się na naszych stołach.

Dereń.jpg
Fot. Canva

Jakie właściwości ma dereń?

Dereń to owoc, który wyróżnia się wieloma właściwościami. Przede wszystkim imponuje swoim słodko-cierpkim smakiem, ale również wspiera nasze zdrowie. Może mieć zastosowania pomagające pokonać gorączkę, grzybicę, a także posiada właściwości przeciwzapalne. Czyni go to doskonałym sojusznikiem w profilaktyce oraz leczeniu infekcji, które często pojawiają się w okresie jesienno-zimowym.

Zastosowania najzdrowszego owocu na świecie

Oprócz właściwości leczniczych dereń ma również inne zastosowania. Możemy np. wykorzystać go do zrobienia dereniówki, czyli zdrowej i wykwintnej nalewki, która będzie się wyróżniać kolorem, pięknym zapachem, a także wcześniej wspomnianym słodko-cierpkim smakiem. Konfitura również jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie derenia jadalnego, ponieważ jej słodko-kwaśny smak doskonale się sprawdzi jako dodatek do mięs i serów. Innym zastosowaniem tego owocu jest zrobienie przepysznego soku, który zdecydowanie będzie pasował do gorącej herbatki na chłodne i zimowe wieczory. 

Sprawdź, jakie mięso warto dodać do gulaszu. Zobacz, co ciekawego można zrobić z ziemniaków.

Źródła: Pyszności, drzewka-faworytka.pl

Czerwona herbata w filiżance
Fot. Canva