Polacy nagminnie popełniają 1 błąd. Takim bigosem można się poważnie zatruć
Bigos chętnie podajemy w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Smaczne i aromatyczne danie może być te z niestety niezwykle groźne dla naszego zdrowia. Mrożenie jest tu kluczową kwestią. Przypominamy, jak mrozić bigos, by zjeść go z przyjemnością.
Bigos, czyli uwielbiane danie
Bigos pachnie kiszoną kapustą, boczkiem i grzybami. Podajemy go na święta, Sylwestra i Nowy Rok. Nie może go zabraknąć na żadnej z imprez. Smakuje, syci i dodaje energii do dalszej zabawy. Gotujemy całe gary bigosu, bo wiemy, że się przyda.
Nadmiar bigosu trafia wówczas do zamrażarki, a potem, po odmrożeniu na nasz stół. Nic się nie zmarnuje i bigos zawsze zjemy ze smakiem. Jak mrozić bigos? Kilka zasad ma znaczenie dla naszego zdrowia. Podpowiadamy, o czym koniecznie pamiętać podczas mrożenia bigosu.
Tutaj masło podrożało do absurdalnego poziomu. Rosną też kwoty za kawę i czekoladęJak mrozić bigos?
Bigos musimy podzielić na porcje, a potem włożyć do zamrażarki. Użyjemy go, gdy przyjdzie nam apetyt na to pyszne danie. Równie dobrze w ten sposób bigos można przyrządzić przed świętami i innymi okazjami. Potem wystarczy odgrzać i podać na stół.
To ułatwi nam pracę w kuchni. Pamiętajmy, że bigos możemy mrozić do 6 miesięcy. Wcześniej odpowiednio musimy go zamrozić. Dlatego porcjujemy zawsze zimy bigos. Ciepłego nigdy nie wkładamy do zamrażarki. Bigos wkładamy do specjalnych pojemniczków, które są przeznaczone do mrożenia.
Tego błędu nie popełniaj
Mrożony bigos po wyjęciu z zamrażarki od razu nadaje się do odmrożenia. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, pojemnik można podlać ciepłą wodą. Potem bigos przełożyć do garnka, znów podlać wodą i podgrzać przez 15 minut.
Jednak nigdy rozmrożonego bigosu nie mroźmy ponownie. W daniu mogą rozwinąć się bakterie, które spowodują zatrucie pokarmowe. To może być groźne dla naszego zdrowia. Bigos nieodpowiednio przechowywany psuje się. Mięso brzydko pachnie, a kapusta wydziela sfermentowany zapach. Pisaliśmy, jak zrobić smaczną i szybką przekąskę z ciasta francuskiego. Polecaliśmy przepis na sałatkę z lat 90-tych, która teraz też będzie smakować.
Źródło: mojegotowanie.pl