Wymieszaj z ogórkami kiszonymi. Nie ma lepszego smarowidła do chleba, zastąpisz nim nawet masło
Kanapki to z pewnością posiłek, który wiele osób wybiera na śniadanie, czy też kolację. Ludzie stale sobie je urozmaicają w postaci łączenia nietypowych dodatków. Wybierają też często pasty, którymi bez problemu można posmarować świeże pieczywo. Ta pasta jest bardzo nietypowa, ale co najważniejsze, ludzie ją sobie chwalą.
Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pasty takie jak jajeczna lub czosnkowa, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Przede wszystkim warto próbować nowych smaków, szczególnie takich, które podbiją nasze podniebienia. Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych to świetny zamiennik masła, szczególnie jeśli ogórki kiszone są naszej własnej produkcji.
Z czego składa się taka pasta?
Pasta ze słonecznika i ogórków kiszonych to świetna odskocznia od tradycyjnych śniadań. Przyrządzenie takiego smarowidła do chleba jest bardzo proste.
Składniki:
- szklanka łuskanego słonecznika
- 3 średnie kiszone ogórki
- woda z kiszonych ogórków
- kilka gałązek koperku
- ewentualnie ząbek czosnek lub dwa
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego, zimnotłoczony lub inny
- wedle uznania szczypiorek
Jak zrobić pastę ze słonecznika i ogórków kiszonych?
Jeśli chcemy, aby pasta wyszła smaczna, musimy zacząć ją robić już dzień wcześniej. Mianowicie namaczamy na noc słonecznik. Rano wylewamy wodę i wypłukujemy. Dodajemy zarówno część ogórków jak i wodę, w której były umieszczone, a także czosnek i olej. Całość razem miksujemy. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dolać wody. Jak już zmiksujemy, pozostaje nam tylko dorzucenie posiekanego koperku i drobno pokrojonych ogórków. Wszystko razem mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem.
Zobacz jaki składnik pasuje do pasty z tuńczyka i jajek. Sprawdź również smarowidło do chleba, które wzmacnia odporność.