Dlaczego brokuły pakowane są w folie?
Bez wątpienia brokuły i ogórki należą do grona warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety smakołyki często są zapakowane w plastikową folię.
Dlaczego brokuły i ogórki są sprzedawane w folii?
Brokuły niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Niedawno przedstawialiśmy przepis na niecodzienną zupę, w której zielone warzywo odgrywa główną rolę . Tym razem pod lupę weźmiemy opakowania, w których sprzedaje się brokuły i ogórki.
Podczas zakupów na dziale warzywnym nietrudno zauważyć, że niektóre z roślin są pokryte przezroczystą folią. Takie opakowania są sporym problemem dla naszego środowiska. Ich rozkład trwa bardzo długo, a możliwość ponownego wykorzystania jest praktycznie zerowa .
Brokuły pokryte plastikiem mogą zniechęcać niektórych smakoszy do zakupów. Zwłaszcza że coraz więcej osób stara się generować jak najmniej odpadów . Okazuje się, że brokuły i ogórki nie bez powodu są pakowane w folię.
Folia ma za zadanie przedłużyć świeżość warzyw. W przypadku ogórków, opakowanie z tworzywa sztucznego wydłuża ich żywotność nawet o tydzień . Dotyczy to głównie produktów, pozasezonowych. Nie oznacza to jednak, że w sklepach nie sięga się po bardziej nowatorskie rozwiązania.
(Canva / 97)
Czym można zastąpić folię?
Nie da się ukryć, że folia nie jest idealnym rozwiązaniem. Coraz więcej sklepów zdaje sobie z tego sprawę. W związku z tym w sieci Biedronka produkty bio pakowane są w papierowe tacki i folię celulozową, która jest w 100% biodegradowalna .
Z kolei w supermarketach Lidl niektóre z warzyw i owoców znakowane są przy pomocy światła. Liczne sklepy stopniowo wycofują jednorazowe torebki do pakowania roślinnych smakołyków. Zamiast nich można nabyć bawełniane woreczki wielokrotnego użytku .
Warto przyjrzeć się także temu, jakie rozwiązania wprowadzają sklepy za granicą. Niektóre z nich przechowują warzywa i owoce w osobnych lodówkach o odpowiednich warunkach . Dzięki temu dłużej zachowują świeżość bez konieczności wykorzystania folii.
Oczywiście w niektórych sklepach możemy dostać brokuły bez foliowego opakowania. Warto zauważyć, że w przypadku niektórych warzyw tego typu powłoka negatywnie odbija się na smaku. Nie tylko folia jest problemem. Coraz większym kłopotem dla środowiska staje się również mięso .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: SmogLab; Radio ZET Biznes