Zupa brokułowa
Canva.com

Pełna zdrowia zupa brokułowa, przepis na lekką kolację

Nie masz pomysłu na obiad? A może nie wiesz jak przekonać bliskich do jedzenia większej ilości zdrowych warzyw? Odpowiedzią na wszystkie te pytania jest zupa brokułowa! Pyszna i sycąca, sprawdzi się idealnie jako pierwsze danie lub lub, jeśli dodasz dużo bogatej treści, jako obiad dla całej rodziny. Szybka i łatwa do przygotowania, nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych ale smakiem przypomina potrawy spod ręki najlepszych szefów kuchni.

Prosta receptura i najlepsze składniki, to klucz do sukcesu. Brokuł jest niezwykle zdrowym i pożywnym warzywem. Jest odmianą kapusty uważaną za przodka kalafiora. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru, a jego uprawa była bardzo popularna w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany jest tylko z upraw, gdyż nie występuje w środowisku naturalnym. Jego łacińska nazwa dosłownie oznacza gałąź lub ramię.

Badacze twierdzą, że pierwsza wzmianka o brokule pochodzi z roku 1560, gdy został on sprowadzony do Francji, prawdopodobnie z Półwyspu Apenińskiego. Urzekł on dwór francuski swoim wyjątkowym smakiem i rozprzestrzenił się po całej Europie. Do Stanów Zjednoczonych dotarł zaledwie 100 lat temu. Od tego czasu jest uprawiany w ogromnych ilościach i wykorzystywany do wielu rozmaitych potraw, takich jak: zupy, sałatki, zapiekanki lub dodatek do codziennego obiadu. Często jest stosowany zamiennie z kalafiorem. Największe pola brokułowe w Europie znajdują się między innymi w Polsce.

Przepis na zupę brokułową

Do przygotowania pysznej zupy z brokułów, potrzebujesz:

2 lity wody
1 duży brokuł
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 marchewki
5 serków topionych śmietankowych
opakowanie śmietany 18%
1 por
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
bulion mięsny lub warzywny

Aby zupa była aromatyczna, zacznij od zblanszowania wszystkich warzyw na maśle. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Do tego dorzuć umytego i pokrojonego brokuła, obrana i starta na grubych oczkach marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz posiekanego pora. Wszystko dopraw lekko solą i pieprzem oraz delikatnie podsmaż, często mieszając. Dzięki temu prostemu zabiegowi warzywa zatrzymają więcej składników odżywczych oraz nie rozgotują się na papkę. Blanszowac warzywa możesz na patelni lub bezpośrednio w garnku o grubym dnie, w którym docelowo chcesz gotować zupę.

Po krótkim obsmażeniu składników, zalej je wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodaj wtedy serków topionych oraz śmietany. Żeby uchronić śmietanę przed zważeniem, najpierw odlej trochę gorącego wywaru do szklanki i tam wymieszaj go ze śmietaną. Dopiero po tej czynności wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotuj do momentu roztopienia serków.

Zupę podawaj jeszcze gorącą z chrupiącymi grzankami lub czosnkową bagietką. Jeśli nie możesz użyć świeżego brokuła, świetnie sprawdzi się też mrożony. Użycie tego zamiennika nie wpłynie na smak potrawy.

Zdrowa, brokułowa bomba

Zdrowotne właściwości brokuła są już znane od wielu lat. Jest on zalecany przez dietetyków, jako obowiązkowy składnik diety. Zawiera w sobie witaminy A oraz K, a także pomaga organizmowi wchłaniać witaminę D. Dzięki takiemu zestawowi, zapobiega on ślepocie zmierzchowej, wzmacnia kości oraz opóźnia procesy starzenia.

Brokuły są bogatym źródłem potasu, dzięki czemu sprzyjają obniżaniu ciśnienia tętniczego. Oprócz tego świetnie działają na stawy i chronią je przed zwyrodnieniami. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są świetne dla osób chorujących na cukrzycę. Mają w sobie również chrom, który wraz z insuliną pomaga utrzymać właściwy poziom cukry we krwi. W obliczu tak silnych argumentów, nie pozostaje nam nic innego jak wcielenie brokułów do stałej diety i korzystanie z ich bogatych zasobów odżywczych na co dzień. Może zaczniemy od zupy brokułowej?

Następny artykuł