Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską?
Zazwyczaj rosół przyrządza się z mięsa drobiowego oraz warzyw — marchewki, pietruszki, selera i pora. Niektórzy ten ostatni składnik zamieniają na kapustę włoską. Delikatne orzechowe nuty warzywa nadają zupie wyjątkowego charakteru. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego rosołu, koniecznie spróbujcie.
Dodatek kapusty może być niewielki. Wystarczy kilka liści, by poczuć różnicę. Proponujemy wam jednak przygotowanie esencjonalnego wywaru z dodatkiem całej główki tego warzywa. Oprócz niezwykłego orzechowo-chrzanowego posmaku zupa zyska porcję witaminy C i K oraz kwasu foliowego. Zdecydowanie warto.
Przepis na pyszny rosół z kapustą włoską
Składniki:
-
4 skrzydełka kurczaka
-
2 litry wody
-
1 główka kapusty włoskiej
-
6 średnich marchewek
-
2 małe pietruszki
-
1 niewielki seler
-
garść zielonej natki pietruszki z łodygami
-
6 liści laurowych
-
8 ziaren czarnego pieprzu
-
sól do smaku
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Następnie dodajemy kurczaka, pieprz i liście laurowe. Gotujemy przez 25 minut, na bieżąco usuwając szumy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy. Kapustę dzielimy na ćwiartki i usuwamy zgrubienia. Warzywa korzeniowe dodajemy do odszumowanej zupy wraz z połową porcji natki pietruszki. Gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Wrzucamy kapustę i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut. Gotową zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubicie, możecie wkroić marchewkę. Smacznego.
Wskazówka: pomińcie kurczaka, a rosół będzie wegański. Wlejcie wtedy 4 łyżki oleju — tłuszcz jest nośnikiem smaku i bez niego wywar wyjdzie mdły. Możecie też wlać do 3 łyżek sosu sojowego, który urozmaici smak dania.
Po inne pomysły na rosół zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę Magdy Gessler , z której przyrządzicie wyjątkowo aromatyczną zupę. Być może też spodoba się wam nasz patent na to klasyczne danie w wersji bezmięsnej .
Źródło zdjęcia: canva/kibulgakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy, jemwiecjestem