Smakosze.pl
Wyjątkowo smaczny rosół bez mięsa

canva/3D_generator

Prosty przepis na rosół bez mięsa

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Uważacie, że rosół bez mięsa nie będzie smaczny? Przygotujcie go według naszego nowego przepisu. Dodatek grzybów i suszonych śliwek sprawi, że smak umami będzie dobrze wyczuwalny. Nie tylko nie będzie wam brakowało mięsa, ale też zachwycicie się aromatem zupy i jej delikatnym smakiem.

Wegański rosół będzie pełen smaku, jeśli użyjecie odpowiednich dodatków. Koniecznie wrzućcie do niego kilka grzybów i suszonych śliwek, które nadadzą umami i przyjemnej słodyczy. Nie zapomnijcie też o karmelizowanej cebuli, która nada nieco dymnego aromatu i podkreśli smak wywaru.

Jajecznica przygotowywana bez tłuszczu

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowo smaczny rosół bez mięsa

Składniki:

  • 4 litry wody

  • pół średniej kapusty pekińskiej

  • 10 średnich marchewek

  • 1 duża cebula

  • 2 spore korzenie pietruszki

  • kilka łodyg selera naciowego

  • 5 średnich pieczarek

  • 3 kapelusze grzybów suszonych

  • 5 suszonych śliwek

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy z zewnętrznej łupiny i dzielimy na ćwiartki. Marchew, selera, pietruszkę i kapustę umieszczamy w garnku. Dodajemy oczyszczone pieczarki i suszone grzyby.

Następnie wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone śliwki. Składniki zalewamy zimną wodą, przykrywamy garnek i stawiamy go na gazie. Zagotowujemy i redukujemy moc palnika. Podczas gdy zupa się rozgrzewa, na suchej patelni zrumieniamy cebulę.

Warzywo powinno nieco się przypalić i skarmelizować. Proces ten prowadzimy przez około kwadrans, trzymając patelnię na niezbyt dużym ogniu. Tak przygotowaną cebulkę dodajemy gotującego się rosołu.

Gotujemy jeszcze przez minimum 45 minut. Po tym czasie wlewamy olej i dodajemy sól oraz pieprz, doprawiając rosół według naszych upodobań. Zupę podajemy z makaronem pełnoziarnistym i posiekaną natką pietruszki.

Karmelizowana cebula na patelni

Do rosołu wrzuć zrumienioną cebulę, a nabierze smaku

źródło: canva/olejx

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: vegemi

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >