Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy przepis na rosół wg. Magdy Gessler. Niektóre składniki zaskakują
Adam Moskal
Adam Moskal 29.01.2022 01:00

Kultowy przepis na rosół wg. Magdy Gessler. Niektóre składniki zaskakują

Rosół Magdy Gessler
TRICOLORS/East News; canva/valentynsemenov

Rosół jest zupą znaną przez wszystkich Polaków, choć w każdym gospodarstwie przygotowuje się go nieco inaczej. Magda Gessler do swojego wywaru dorzuca niecodziennych składnik - mowa o goździkach. Korzenna przyprawa nadaje bulionowi pysznego i głębokiego aromatu, który doskonale rozgrzewa zimą.

Rosół można bez większych problemów zjeść dosłownie na całym świecie. Esencjonalna zupa, która wypełniona jest smakiem, witaminami i innymi wartościami odżywczymi, syci na długie godziny, a także rozgrzewa - co jest szczególnie cenne zimą.

Magda Gessler, jako specjalistka od klasycznej polskiej sztuki kulinarnej, doskonale wie jakie przyprawy pasują do rosołu. Goździki, które znana kucharka dorzuca do wywaru, pozwalają stworzyć bulion o jeszcze silniejszym aromacie, który spodoba się największym smakoszom.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kura

  • 500 g szponder wołowy

  • 5 marchewek

  • 5 pietruszek

  • 1 seler

  • 2 cebule

  • 1 por

  • ćwiartka kapusty

  • natka pietruszki

  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku

  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach

  • 5 goździków

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól

Zacznij od umycia i obrania wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć mięso do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wymyj mięso, zalej je czystą wodą i ponownie postaw na gazie.

Po godzinie gotowania mięsa dorzuć do niego marchewkę, pietruszkę, selera, 1 cebulę, pora, kapustę oraz wszystkie przyprawy poza lubczykiem, solą i natką pietruszki. Gotuj zupę na małym ogniu przez 3 godziny.

Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz sól. Gotuj kolejne 30 minut, aż pietruszka straci swoją żywo-zieloną barwę. Odcedź bulion przez sitko, a przed podaniem posyp dodatkową porcją świeżej natki pietruszki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/fermate, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram