Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kapitalny przepis na sernik z budyniem Ewy Wachowicz
Adam Moskal
Adam Moskal 03.02.2022 01:00

Kapitalny przepis na sernik z budyniem Ewy Wachowicz

Sernik Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; canva/manams, Getty Images

Idealny sernik musi charakteryzować się puszystą i wilgotną konsystencją oraz pysznym smakiem. Przepis Ewy Wachowicz na sernik z budyniem nie ma sobie równych - wszystko dzięki dodaniu proszku budyniowego do ciasta. Ten niecodzienny składnik sprawia, że całość obłędnie smakuje, a także minimalizuje szansę na opadnięcie sernika po upieczeniu i daje wyjątkowo aksamitny efekt.

Sernik Ewy Wachowicz z budyniem robi się z wielką łatwością, dlatego dosłownie każdy może się za niego zabrać. Podając takie ciasto do stołu, wszyscy goście zakrzykną z zachwytem i będą błagać cię o recepturę.

W budyniu znajduje się bardzo dużo skrobi ziemniaczanej, która działa jako swojego rodzaju rusztowanie dla reszty składników. Łącząc go z jajkami oraz tłustym twarogiem uzyskuje się wypiek o niesamowicie kremowej konsystencji, która na zawsze zostanie w twoich wspomnieniach.

Przepis na sernik z budyniem

Składniki:

  • 1 kg twarogu

  • szklanka cukru

  • 5 jajek

  • kostka masła

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do żółtek wsyp cukier i cukier wanilinowy, a następnie zacznij ucierać w misce nad garnkiem z wrzątkiem. Po uzyskaniu puszystego kremu zdejmij żółtka ze źródła ciepła i połącz je z ciepłym masłem.

Do żółtek wmieszaj dalej proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Twaróg zmiel w maszynce do mięsa i wrzuć go do masy jajecznej. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo przekładaj pianę do ciasta, cały czas mieszając.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wlej do niej ciasto serowe. Upewnij się, że równomiernie pokrywa całą powierzchnię formy. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Studź ciasto w uchylonym piekarniku. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na rewolucyjne pączki, które zrobisz w 5 minut.

Sernik Ewy Wachowicz

Źródło zdjęcia: canva/Nungning20, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram