Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować najsmaczniejszy makaron do obiadu?
Adam Moskal
Adam Moskal 03.02.2022 01:00

Jak ugotować najsmaczniejszy makaron do obiadu?

Makaron
canva/PaulPaladin, Getty Images

Makaron jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych w codziennej diecie milionów Polaków, dlatego warto wiedzieć, jak dobrze go ugotować. Podstawą są odpowiednie proporcje wody oraz soli. Na 1 litr płynu wrzuca się 1 łyżeczkę soli - dzięki temu smak makaronu staje się wystarczająco intensywny i pysznie łączy się z resztą dania.

Makaron podaje się na tysiące różnych sposób, które zwykle różnią się jedynie drobnymi szczegółami. Zazwyczaj kluski zalewa się po prostu sosem, który przyjemnie je oblepia podczas mieszania.

Choć makaron popularnością wygrywa z wieloma innymi podobnymi produktami, nie wszyscy wiedzą jak należy go przygotować. Najczęściej problemy pojawiają się już przed wlaniem wody do garnka, dlatego poniżej dokładnie tłumaczymy cały proces.

Proporcje soli do wody

Sól jest najważniejszą przyprawą w każdej kuchni świata, więc skup się podczas jej odmierzania. Na 1 litr wody zawsze używaj 1 łyżeczki soli, czyli około 7 g. Schemat ten jest uniwersalny do każdego rodzaju makaronu.

Jak gotować makaron?

Przede wszystkim makaron trzeba zalać dużą ilością wody, aby pojedyncze kluski mogły w niej bez żadnych przeszkód pływać. W taki sposób można mieć pewność, że ciasto równomiernie się ugotuje bez żadnej wpadki.

Najczęściej przyjmuje się, że na 100 g makaronu (niezależnie od jego gatunku) używa się 1 litra wody. Dlatego też tak ważne jest gotowanie go w garnku o dużej pojemności, w którym kilka litrów płynu zmieści się z łatwością.

Podczas przygotowywania makaronu istotna jest także kolejność dodawania składników. Najpierw wlewa się do naczynia wodę i doprowadza do wrzenia, następnie soli i dopiero na koniec wrzuca sam makaron. Po krótkim wymieszaniu pozostaje jedynie czekać.

Największe błędy podczas gotowania makaronu

Pod żadnym pozorem nie dolewaj do całości oleju ani innego gatunku tłuszczu. Gdy ten wejdzie w kontakt z makaronem, zmniejszy jego właściwości chłonące sos i w efekcie jego większość będzie pływała na dnie talerza.

Dodatkowo po odcedzeniu klusek nie przelewaj ich chłodną wodą na sitku. Skrobia zgromadzona na powierzchni ciasta ułatwi gromadzenie sosu i zwiększy przyjemność z jedzenia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na niedrogi obiad dla całej rodziny.

Makaron

Źródło zdjęcia: canva/gyro, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary; olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram