Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?
Parówki są częstym śniadaniowym wyborem Polaków, którzy najczęściej podają je swoim pociechom, spiesząc się do pracy. Niestety, wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu w Północnej Karolinie nie są pozytywne. Okazuje się nawet, że w trakcie obróbki termicznej stają się nawet jeszcze bardziej szkodliwe i niebezpieczne, z powodu dodawania do gorszych jakościowo parówek azotanów i azotynów.
Parówki nie mają zbyt dobrej opinii już od wielu lat, lecz cały czas tysiące Polaków kupują je dla siebie, czy swoich dzieci. Prostota ich przygotowania, zawsze taki sam przyjemny smak oraz niski koszt skłaniają do częstego kupna.
Tak jak w przypadku innych towarów żywnościowych, które są wysoko przetworzone, parówki również mają negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Mało kto jednak spodziewał się, że mogą skrywać w sobie aż tyle niezdrowych właściwości.
Parówki dla najmłodszych na śniadanie
Czasem łatwo ulec pokusie zrobienia szybkiego i prostego śniadania dla swojego dziecka, gdy my w pośpiechu przygotowujemy się do wyjścia do pracy. O poranku z reguły brakuje wystarczająco dużo czasu, żeby móc ugotować pełnoprawny posiłek - wtedy zazwyczaj sięga się po parówki.
Oczywiście jednorazowe spożycie parówek niczym nie grozi, problem pojawia się wtedy, kiedy konsumuje się je regularnie. Dziecięce organizmy są bardzo delikatne i podatne na ingerencje z zewnątrz. W parówkach znajdują się niezdrowe substancje, które mogą wywoływać bardzo groźne choroby.
Dlaczego parówki są szkodliwe?
W przypadku dobrych jakościowo parówek, o wysokiej cenie i krótkim składzie, rzadko znajduje się poniższe substancje. Tańsze parówki z przetworzonego mięsa mogą zawierać jednak azotyny i azotany, które pod wpływem temperatury zamieniają się w szkodliwe nitroazaminy. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Północnej Karolinie.
Co ciekawe azotyny występują w naturze - niektóre warzywa są nimi wypełnione. Do produktów mięsnych dodaje się je podczas produkcji, aby wzmocnić ich smak oraz nadać lepszy kolor. Dlatego zawsze dokładnie sprawdzaj, co jest napisane w składzie.
Co powinno znajdować się w składzie parówek?
Zasada, że im krótszy skład, tym zdrowszy produkt, jest bardzo adekwatna w kontekście parówek. Na rynku dostępnych jest wiele marek, których składy różnią się w wyjątkowo dużym stopniu. Niektóre z nich złożone są tylko z kilku pozycji, a inne zajmują wielką część etykiety.
W dobrych parówkach powinno być powyżej 90% mięsa, które w większości powinno być chude. Do tego dozwolone są woda, sól, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty, suszone warzywa. Obecność mięsa MOM, konserwantów i wypełniaczy jest sygnałem, żeby odłożyć parówki z powrotem na półkę.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
-
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą
Źródło: poradnikzdrowie; mamadu