Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników

Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników

Chrzan tarty do słoików na zimę
canva/matka_Wariatka

Chrzan tarty jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych czy surówek. Wystarczy zaledwie 5 produktów, by pełną charakteru ostrą pastę zrobić w domu. Warto przygotować kilka słoiczków na zimę, by później móc cieszyć się ulubionymi przysmakami. Przepis jest dziecinnie prosty.

Jeśli zastanawialiście się jak przygotować chrzan do słoików, mamy dla was prostą metodę, która pozwoli wam utrwalić lubianą i zdrową przyprawę. Nie ściemnieje i nie będzie sucha, a ponieważ zamkniemy warzywo i kilka roślinnych dodatków, każdy będzie mógł skorzystać. Spróbujecie?

Przepis na znakomity chrzan do słoików

Składniki:

  • 1 kg chrzanu

  • pół litra wody

  • 6 łyżek octu jabłkowego

  • 1 łyżka soli

  • 2 łyżki cukru

Jak zrobić chrzan do słoików? Mamy prosty patent

Chrzan zanurzamy w zimnej wodzie. Odstawiamy go na godzinę. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie bardziej jędrny. Wodę umieszczamy w garnku i zagotowujemy wraz z octem, solą i cukrem. Gdy przyprawy się rozpuszczą, przelewamy ją do dużej miski.

Namoczone korzenie obieramy i ścieramy wprost do miski z zalewą. Starannie mieszamy warzywo z płynem, po czym przenosimy je do czystych, wyparzonych słoików, ubijając dobrze zawartość.

Zakręcamy i studzimy, stawiając słoiczki do góry dnem. Przetwory możemy też zapasteryzować, gotując je przez kwadrans w wodzie o temperaturze zbliżonej do temperatury wrzenia.

Tak przygotowany chrzan tarty możemy wykorzystać w kuchni, łącząc go ze śmietaną lub po prostu dodając do purée z ziemniaków czy tej prostej surówki z marchewki. Będzie też świetny do pieczonych buraków.

Chrzan do słoików będzie idealnym dodatkiem do wielu dań
canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: