Smakosze.pl

canva/Shedu

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą

8 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Zastanawiasz się, jak sparzyć kapustę na gołąbki? Mamy dla ciebie sprytny trik, dzięki któremu obędzie się bez garnka z wodą. Z powodzeniem zastąpi go kuchenka mikrofalowa. Liście kapusty zrobią się elastyczne, bez parzenia dłoni i ryzyka rozgotowania główki.

Gołąbki w liściach kapusty są bardzo lubianą potrawą kojarzoną z domową kuchnią. Mimo że w ich środku znajduje się zwykle mięso i ryż, można je jeść bez końca. Są bowiem delikatne i lekkostrawne. Niestety nie przygotowujemy ich zbyt często, bo są dosyć pracochłonne.

Najwięcej problemu przy robieniu gołąbków stwarza przygotowanie liści kapusty. Trzeba je sparzyć i ostrożnie zdjąć z główki, tak by ich nie uszkodzić. W elastyczne liście bez problemu da się zawinąć farsz. A w jaki sposób sparzyć kapustę na gołąbki? Jest na to kilka sposobów.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki?

Zazwyczaj sparzanie kapusty na gołąbki kojarzy się z dużym garnkiem z gorącą wodą. Wkłada się do niego kapustę z wyciętym głąbem i gotuje 3-5 minut, by liście nieco zmiękły. Utrafienie jednak w dobry moment na wyjęcie kapusty z wody, wcale nie jest proste. Potrzebny czas gotowania zależy bowiem od odmiany i dojrzałości kapusty.

Zwykle efekt takiego sparzania wygląda tak, że po wyciągnięciu kapusty z garnka, wierzchnie liście są rozgotowane, pod spodem kilka jest idealnych, a środek główki pozostaje surowy. Do tego zalewa nam się w kuchni, parzymy sobie dłonie i jeszcze raz musimy powtórzyć czynność, by dogotować środkowe liście.

Niektórzy próbują więc odwrócić czynności, by sparzyć liście kapusty jednocześnie. Ostrożnie zdejmują więc z główki liść po liściu, a potem wrzucają je na wrzątek i gotują kilka minut. Tutaj największym wyzwaniem jest delikatne zdjęcie liści, tak by ich nie porozrywać. Wtedy trudno bowiem będzie zawijać w nie farsz. Zadanie jest w miarę proste z kapustą włoską, gorzej to wygląda przy młodej i kruchej kapuście, a także przy starszych, bardziej zwartych główkach.

Jeśli te metody sparzania liści kapusty na gołąbki są dla was męczące, mamy dla was sprytne rozwiązanie. Od dziś będziecie mogli sparzyć kapustę bez użycia wody, lecz z pomocą kuchenki mikrofalowej. Jak? Wytnijcie z kapusty głąb i umieśćcie główkę w kuchence mikrofalowej. Ustawcie ją na najwyższą moc i podgrzewajcie ok. 10 minut. Po tym czasie liście kapusty same zaczną odchodzić z główki.

Metoda sparzania kapusty w kuchence mikrofalowej najlepiej sprawdzi się przy delikatnych główkach. Możecie więc tak sparzyć młodą, białą kapustę, kapustę spiczastą oraz włoską.

Kapusta na gołąbki — kilka wskazówek

  • Kupując kapustę na gołąbki, wybierajcie główki o luźniej ułożonych liściach. Poznacie je po tym, że są dość lekkie w stosunku do swojej wielkości.

  • Gdy macie już sparzone liście kapusty, z każdego z nich zetnijcie ostrożnie nożem zgrubiały nerw. Dzięki temu gołąbki dadzą się łatwiej formować i nie będzie w nich zwłóknień.

  • Zbyt twarde lub zbyt miękkie i porozrywane liście kapusty wykorzystajcie do wyłożenia dna garnka. Dzięki temu gołąbki nie przypalą się w czasie gotowania. Kilkoma liśćmi możecie przykryć też gołąbki ułożone w garnku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z mięsem i kalafiorem oraz na gołąbki po turecku .

gołąbki
canva/yasuhiroamano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >