Smakosze.pl

canva/ajafoto

Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie

8 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Domowy przecier pomidorowy przyda się nie raz. Warto go przygotować zwłaszcza latem, gdy pomidory są w sezonie i nie kosztują zbyt dużo. Mają też najlepszy smak, bo dojrzewały w słońcu. Receptura jest niezwykle prosta, a efekty zachwycające. Tak dobrego produktu nie kupicie w sklepie. Spróbujecie?

Domowy przecier pomidorowy można wykorzystać w wielu przepisach. Warto od razu zrobić większą ilość, by móc cieszyć się smakiem warzyw również zimą. Zwłaszcza że nie wymaga to zbyt wiele wysiłku. Wystarczy wybrać ładne owalne pomidory od sprawdzonego dostawcy i postępować zgodnie z naszymi prostym instrukcjami.

Przepis na pyszny domowy przecier pomidorowy

Oprócz warzyw przyda się duży garnek z nieco grubszym dnem, sitko, drewniana łyżka bądź tłuczek i kilka czystych słoików z nakrętkami.

Składniki:
  • 3 kg pomidorów świeżych pomidorów malinowych lub gargamel

  • 1 łyżeczka soli

Opcjonalne dodatki:
  • 1 płaska łyżka cukru

  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • kilka rozdrobnionych ząbków czosnku

  • posiekana świeża bazylia

  • papryczka chilli w proszku, w płatkach lub świeża i posiekana

Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Przepis jest prosty

Przygotowanie przetworów rozpoczynamy od umycia warzyw. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie pomidorów z szypułek i białych, twardych fragmentów. Po pokrojeniu ich w mniejsze kawałki przenosimy całość do garnka.

Wsypujemy sól, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż płyn nieco się zredukuje, a skórki zaczną od pomidorów odchodzić. Wtedy partiami przecieramy warzywa na sicie — chcemy oddzielić skórki i pestki, które po prostu wyrzucimy.

Tak powstałą pulpę jeszcze podgrzewamy, by nieco zgęstniała. Gdy uznamy, że konsystencja domowego przecieru pomidorowego nam odpowiada, dodajemy wybrane składniki podkręcające smak. Jeśli są płynne, warto go jeszcze przez chwilę podgotować.

Możemy też od razu zamknąć przecier w słoikach. Zróbmy to tak, aby na dnie żadnego z naczyń nie pozostawić pustych przestrzeni wypełnionych powietrzem. Dzięki szczelnemu wypełnieniu nic nie powinno się zepsuć. Mimo wszystko, gotowe przetwory warto poddać pasteryzacji — zabieg ten przedłuży ich świeżość.

Z domowego przecieru pomidorowego przygotujecie m.in. tę pyszną pomidorówkę . Sprawdzi się doskonale również jako baza do zrobienia sosu do pizzy. W tym artykule znajdziecie niezawodny przepis na przyrządzenie ciasta lepszego niż w niejednej pizzerii.

Domowy przecier pomidorowy jest pyszny
canva/ddsign_stock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >