Smakosze.pl Produkty Dlaczego ludzie jedzą spleśniałe mięso?
Michael Wallis, Getty Images

Dlaczego ludzie jedzą spleśniałe mięso?

6 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mięso stanowi obecnie bardzo duży ułamek codziennej diety milionów ludzi - mamy łatwy dostęp do dużych ilości taniego mięsa, więc często nie żałujemy sobie kiełbasek czy kotletów schabowych. Niektórzy idą mimo to o krok o dalej, co przeraża specjalistów od żywienia człowieka.

W mięsie znajduje się wiele białka, witamin i minerałów, które są potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niedawno Internet zawrzał od nowego wyzwania, które polega na konsumpcji zepsutego mięsa pokrytego pleśnią. Czy coś takiego jest zdrowe?

Jedzenie gnijącego mięsa

Uczestnicy wyzwania pozostawiają je w pudełkach schowanych do lodówki na tygodnie, miesiące, a niektórzy nawet na lata. Przed jedzeniem nie poddają go obróbce termicznej - zamiast tego wkładają do ust szare, spleśniałe i surowe kawałki.

Według nich, jedzenie takiego mięsa daje im uczucie upojenia, które porównywalne jest do przyjmowania najróżniejszych używek. Takie kawałki mięsa są często w śluzie, gdyż bakterie gnilne i grzyby doprowadzają do rozkładu wieprzowiny czy wołowiny.

Mięso z pleśnią może wywołać groźne choroby

Portal thesun.co.uk przeprowadził krótką rozmowę z Dr. Sarah Jarvis, brytyjskim lekarzem rodzinnym i dyrektorem klinicznym. Jarvi powiedziała, że taki produkt po zjedzeniu może doprowadzić do wyjątkowo silnych problemów, takich jak wymioty, biegunka czy odwodnienie.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.

Gotowanie mięsa zabija bakterie Salmonelli, Listerii oraz E.coli, które są głównym powodem zatruć pokarmowych. Na tak zepsutym mięsie jest ich znacznie więcej niż na świeżym kawałku, a więc ryzyko poważnego zatrucia jest jeszcze większe - w wielu przypadkach może się ono skończyć koniecznością hospitalizacji.

Źródło: ozgurkeser, Getty Images Signature

Upojenie po spleśniałym mięsie

Ludzie, którzy wzięli udział w tym trendzie, relacjonują, że zaraz po zjedzeniu czują upojenie, a także uważają, że to najlepsze lekarstwo na depresję. Specjaliści zajmujący się żywieniem człowieka nie mają jednak żadnych dowodów, aby gnijące mięso może dać taki efekt.

Co ciekawe, internauci twierdzą, że zepsute mięso smakuje doskonale i w życiu nie pochorowali się po jego zjedzeniu. Odradzamy jednak uczestniczenie w tym wyzwaniu - szczególnie ostrożne powinny być dzieci i osoby z osłabionym układem odpornościowym, gdyż tacy ludzie są szczególnie zarażeni na zakażenie groźnymi patogenami ze spleśniałego mięsa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki.pl; blogzapetytem.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy