Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?
Ogórki kiszone należą do jednych z najpopularniejszych przetworów. Wielu osobom przeszkadza jednak, gdy po ukiszeniu są puste w środku. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wystarczy używać ogórków najlepszej jakości od zaufanego sprzedawcy, a zawsze będą wychodzić idealnie.
Ogórki kiszone to klasyka, po którą sięgają tysiące Polaków z ogromnym zamiłowaniem do sfermentowanych produktów. Są nie tylko wyjątkowo pyszne, lecz również bardzo zdrowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej.
Przygotowywanie ich w domu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych zdolności, aby cieszyć się sukcesem. Niestety niektóre ogórki mogą okazać się puste w środku - wiemy jednak co zrobić, aby temu zaradzić.
Ogórki są puste w środku? To wina ich jakości
Podstawą dobrych kiszeniaków są same ogórki - dlatego tak ważne jest znalezienie sprzedawcy, który jest uczciwy i posiada najlepsze warzywa. W trakcie hodowli nie mogą być przenawożone, gdyż wpływa to zarówno na ich smak, jak i konsystencję.
Aby rozpoznać, z jakimi ogórkami mamy do czynienia, wystarczy spojrzeć na kolor skórki. Gdy jest jasnej barwy, możesz wrzucać je do słoika. Jeśli skórka jest bardzo ciemna, hodowca użył zbyt dużo nawozu i nie będą smaczne.
Aby uchronić się przed pustymi przestrzeniami w ich wnętrzu, należy kisić tylko młode sztuki. Stare nie są jędrne, przez co gazy powstałe w trakcie procesu fermentacji mogą rozdymać je i powiększać wcześniejsze przestrzenie.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.
Nie dodawaj suchych przypraw
Wiele osób popełnia ten błąd - w ich słoikach pływa suszony pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Niestety długie namaczanie w solance, może wyciągnąć z nich gorzki smak, który następnie spenetruje kiszone ogórki.
Konieczne jest również odpowiednie ułożenie ogórków. Muszą być ciasno upchane w pionowej pozycji, a także warstwowo. Dzięki temu bakterie kwasu mlekowego równomiernie się ułożą, a ogórki nie wypłyną ponad powierzchnie solanki. Gdy mają kontakt z powietrzem, mogą spleśnieć.
Ważnym aspektem jest również sama sól, która warunkuje należyte warunki do życia dla bakterii kwasu mlekowego. Całość soli się solą niejodowaną, gdyż jod spowalnia kiszenie. Sól kamienna jest najlepszym wyborem, gdyż zawiera wystarczająco dużo minerałów.
Źródło: canva.com/nikitabuida
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl