Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu
Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania . Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.
Dlaczego w makowcu pojawia się dziura?
Przyczyn uzyskania wypieku z otworem wewnątrz może być kilka. Nierzadką jest zbyt luźne zawinięcie rolady makowej. Niedostatecznie ściśnięte warstwy oddalają się od siebie podczas pieczenia , pozostawiając pustą przestrzeń wewnątrz ciasta.
Zdarza się również, że mimo starannego uformowania przysmaku dochodzi do rozejścia się masy makowej i części drożdżowej makowca. Za taki stan rzeczy odpowiada gorące powietrze zbierające się wewnątrz ciasta. Wystarczy jednak lekko ponakłuwać wierzch wypieku, używając np. wykałaczki, a struktura powinna zostać zachowana.
Jeszcze jednym elementem, który może doprowadzić do nieatrakcyjnego wyglądu makowca, jest przygotowanie zbyt suchej masy makowej. Dodając do niej pianę ubitą z białek, nadamy jej odpowiedniej konsystencji i sprawimy, że będzie w stanie przyczepić się do drożdżowego ciasta.
O czym jeszcze warto pamiętać, piekąc makowiec?
Odpowiednie przygotowanie drożdżowej masy będzie kluczowe. Warto w trakcie formowania słodkiej rolady pozostawiać ją do wyrastania, a przed pieczeniem zawinąć w pergamin. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wyrastaniu i powstawaniu pustych przestrzeni w cieście.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z pysznym farszem na bazie maku . Być może skusi was też prosta receptura na łamańce , czyli kruche ciastka serwowane z masą makową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz dosyć zapachu ryby w całym domu? Mistrzowie kuchni smażą ją bez nieprzyjemnych aromatów
-
W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama