Smakosze.pl Porady Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu
canva/harashchenkoalexandra

Dlaczego w makowcu robi się dziura? Lepiej mieć świadomość i uniknąć błędu

20 grudnia 2022

Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania . Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.

Dlaczego w makowcu pojawia się dziura?

Przyczyn uzyskania wypieku z otworem wewnątrz może być kilka. Nierzadką jest zbyt luźne zawinięcie rolady makowej. Niedostatecznie ściśnięte warstwy oddalają się od siebie podczas pieczenia , pozostawiając pustą przestrzeń wewnątrz ciasta.

Zdarza się również, że mimo starannego uformowania przysmaku dochodzi do rozejścia się masy makowej i części drożdżowej makowca. Za taki stan rzeczy odpowiada gorące powietrze zbierające się wewnątrz ciasta. Wystarczy jednak lekko ponakłuwać wierzch wypieku, używając np. wykałaczki, a struktura powinna zostać zachowana.

Jeszcze jednym elementem, który może doprowadzić do nieatrakcyjnego wyglądu makowca, jest przygotowanie zbyt suchej masy makowej. Dodając do niej pianę ubitą z białek, nadamy jej odpowiedniej konsystencji i sprawimy, że będzie w stanie przyczepić się do drożdżowego ciasta.

O czym jeszcze warto pamiętać, piekąc makowiec?

Odpowiednie przygotowanie drożdżowej masy będzie kluczowe. Warto w trakcie formowania słodkiej rolady pozostawiać ją do wyrastania, a przed pieczeniem zawinąć w pergamin. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu wyrastaniu i powstawaniu pustych przestrzeni w cieście.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy słodkie pierogi z pysznym farszem na bazie maku . Być może skusi was też prosta receptura na łamańce , czyli kruche ciastka serwowane z masą makową.

Wiemy, dlaczego w makowiec ma dziury
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy