Wigilijne pierogi z makiem. Słodka wersja popularnego dania świetnie zastąpi drożdżowy wypiek
Pierogi z makiem będą świetną alternatywą wigilijnego drożdżowego placka. Delikatne ciasto z dodatkiem aromatycznej esencji wypełnimy domową masą makową, pełną chrupiących orzechów i słodkich owoców suszonych. Takiej kombinacji nikt się nie oprze.
Słodkie pierogi przyjemniej urozmaicą wigilijne menu. Makowy farsz — który z powodzeniem możecie wykorzystać do przygotowania tradycyjnej drożdżowej rolady — doskonale smakuje z mięciutkim ciastem na bazie mąki i wody. Rarytas jest prosty w przygotowaniu, a spodoba się nawet wybrednym. Spróbujecie?
Przepis na wigilijne pierogi z makiem
Składniki na ciasto:
280 g mąki pszennej
190 ml gorącej wody
20 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
kilka kropel esencji migdałowej lub pomarańczowej
Składniki na farsz:
250 g maku
50 g masła lub margaryny
50 g rodzynek sułtańskich
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g suszonych śliwek lub moreli (opcjonalnie)
50 g miodu
sok z połowy niedużej pomarańczy
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Jak zrobić pierogi z makiem? Prosty przepis na słodkie danie wigilijne
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Solimy, a następnie wlewamy olej wymieszany z wybraną esencją zapachową. Na koniec stopniowo wlewamy wodę, ostrożnie łącząc składniki. Zagniatamy masę, a gdy zacznie odchodzić od dłoni, odkładamy, by odpoczęło.
W tym czasie przyrządzamy masę makową. Mak gotujemy we wrzątku przez 10-15 minut. Odcedzamy, a następnie dwukrotnie go mielimy. Orzechy, migdały i suszone śliwki lub morele siekamy. Bakalie wrzucamy do rozdrobnionego maku.
Rodzynki namaczamy we wrzątku na 2-3 minuty, a masło lub margarynę topimy. Oba składniki dodajemy do masy. Mieszamy, a następnie łączymy ją z miodem, przyprawami i sokiem z pomarańczy.
Masą wypełniamy krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta. Pierogi z makiem gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem czekoladowym lub słodką śmietanką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki. Spróbujcie nietuzinkowych śledzi w sosie śliwkowym. Polecamy także smakowitą zupę grzybową. Posmakuje wam bardziej niż niejeden barszcz z buraków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama