Dlaczego warto dodać banana do kawy?
Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna kawa. Oprócz walorów miłych dla podniebienia napój dostarcza nam sporej dawki energii, która jest tak ważna o poranku. Mało kto spodziewałby się, że banany tak dobrze komponują się z kawą.
Kawa z bananem przyprawia o zachwyt
Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno wspominaliśmy o tym, że napój wiele zyskuje za sprawą dodatku cynamonu . Poranna kawa może być również wzbogacona o banany.
Banany często goszczą na naszych stołach. Niektórzy zajadają je praktycznie codziennie. Charakterystyczne owoce są pożywne i dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. O ich wpływie na nasze zdrowie wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów .
Zarówno kawa, jak i banany cechują się walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oba specjały ze sobą połączyć . Taka mieszanka dobrze sprawdza się w roli pożywnego śniadania, które dostarcza sporo energii.
Kawa z bananem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, daczą sobie radę . Większość niezbędnych składników można znaleźć we własnej kuchni. Ich lista jest bardzo krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
120 ml zaparzonej kawy
-
banan
-
250 ml mleka
-
cynamon
-
miód
(Canva.com / iko636)
Kawa w przepysznej odsłonie
Na początku zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w niewielkim garnku podgrzewamy mleko. Możemy wykorzystać krowie, jednak równie dobrze sprawdzą się roślinne zamienniki .
Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Umieszczamy je w garnku z mlekiem. Całość podgrzewamy i wzbogacamy o cynamon. Składniki musimy ze sobą połączyć. W związku z tym wskazane jest użycie blendera . Rzecz jasna banana możemy rozrobić w mleko również za pomocą widelca.
Mleko z bananami rozlewamy do szklanek i wzbogacamy je o kawę. Kiedy napoje przestygną, najlepiej dodać do nich odrobinę miodu. Dzięki temu kawa będzie jeszcze bardziej sycąca. Dostarczy nam także więcej istotnych składników odżywczych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Hpba; ShareInfo