Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać banana do kawy?
Canva.com / The Valeriia Miller Collection / Natalia Klenova

Dlaczego warto dodać banana do kawy?

25 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna kawa. Oprócz walorów miłych dla podniebienia napój dostarcza nam sporej dawki energii, która jest tak ważna o poranku. Mało kto spodziewałby się, że banany tak dobrze komponują się z kawą.

Kawa z bananem przyprawia o zachwyt

Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niedawno wspominaliśmy o tym, że napój wiele zyskuje za sprawą dodatku cynamonu . Poranna kawa może być również wzbogacona o banany.

Banany często goszczą na naszych stołach. Niektórzy zajadają je praktycznie codziennie. Charakterystyczne owoce są pożywne i dostarczają nam wielu witamin oraz minerałów. O ich wpływie na nasze zdrowie wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów .

Zarówno kawa, jak i banany cechują się walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oba specjały ze sobą połączyć . Taka mieszanka dobrze sprawdza się w roli pożywnego śniadania, które dostarcza sporo energii.

Kawa z bananem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, daczą sobie radę . Większość niezbędnych składników można znaleźć we własnej kuchni. Ich lista jest bardzo krótka. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 120 ml zaparzonej kawy

  • banan

  • 250 ml mleka

  • cynamon

  • miód

(Canva.com / iko636)

Kawa w przepysznej odsłonie

Na początku zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w niewielkim garnku podgrzewamy mleko. Możemy wykorzystać krowie, jednak równie dobrze sprawdzą się roślinne zamienniki .

Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Umieszczamy je w garnku z mlekiem. Całość podgrzewamy i wzbogacamy o cynamon. Składniki musimy ze sobą połączyć. W związku z tym wskazane jest użycie blendera . Rzecz jasna banana możemy rozrobić w mleko również za pomocą widelca.

Mleko z bananami rozlewamy do szklanek i wzbogacamy je o kawę. Kiedy napoje przestygną, najlepiej dodać do nich odrobinę miodu. Dzięki temu kawa będzie jeszcze bardziej sycąca. Dostarczy nam także więcej istotnych składników odżywczych .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Hpba; ShareInfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy