Filety z kurczaka w japońskiej marynacie
Słowo „teriyaki” oznacza technikę kulinarną wywodzącą się z Japonii. Polega ona na gotowaniu lub pieczeniu mięs i ryb w specjalnej marynacie. Sos zawiera dużą zawartość cukru, dzięki czemu karmelizuje się i tworzy lśniącą powłokę na potrawie. Stąd nazwa „teriyaki” pochodząca od japońskiego słowa „teru” – błyszczeć.
Filety z kurczaka w sosie teriyaki – tradycyjnej japońskiej marynacie
Tradycyjna receptura na sos teriyaki obejmuje trzy najważniejsze składniki – sos sojowy, cukier oraz mirin – słodkawą, japońską płynną przyprawę będącą krewnym sake i zawierającą około 14% alkoholu. Na przestrzeni lat powstało jednak wiele wariacji dotyczących tej klasycznej marynaty – istnieją wersje z dodatkiem sosu ananasowego, zwykłego białego wina używanego zamiast mirin oraz sosy sporządzane bez domieszki alkoholu.
Sos teriyaki spożywany w nadmiernych ilościach może być szkodliwy ze względu na dużą zawartość sodu, który i tak jest nadużywany na całym świecie. Osoby zdrowe mogą jednak cieszyć się nim raz na jakiś czas bez obaw o swój organizm. Japońska marynata ma też wiele zalet – cechuje się niską kalorycznością, a do tego znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz mnóstwo cennych minerałów takich jak cynk, magnez, potas czy selen.
W Japonii sos teriyaki stosuje się głównie podczas przygotowywania ryb i owoców morza – drób jest tam tradycyjnie spożywany raczej rzadko. Znany i lubiany kurczak teriyaki to nowożytny wynalazek powstały po spopularyzowaniu kuchni orientalnej na całym świecie. Mistrzowie kuchni znaleźli mnóstwo oryginalnych zastosowań dla japońskiej marynaty – w wielu miejscach zjemy gotowane w nim mięso wołowe, a nawet warzywa.
Filety z kurczaka w sosie teriyaki – lista składników
Pyszne, orientalne filety z kurczaka w sosie teriyaki możemy przygotować, wykorzystując do tego gotowy sos teriyaki ze sklepu albo taki przyrządzony własnoręcznie. Ten drugi będzie cechował się bardziej wyrazistym aromatem, a jego przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane.
Składniki na sos teriyaki:
pół szklanki sosu sojowegoszklanka wodyćwierć łyżeczki czosnku granulowanegopół łyżeczki mielonego imbiru5 łyżeczek cukru brązowego lub białego2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)Składniki na filety z kurczaka w sosie teriyaki:
filet z piersi kurczakasólpieprzolej do smażeniaFilety z kurczaka w sosie teriyaki – przepis na orientalne danie
Filety z kurczaka w sosie teriyaki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Najpierw zajmujemy się mięsem – myjemy je, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Kroimy filety w niezbyt długie paski i doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy pokrojone w kawałki mięso. Podsmażamy kurczaka do lekkiego zarumienienia – około 5 minut.
Jeżeli używamy gotowego sosu teriyaki, wlewamy go do dania. Jeśli sporządzamy go sami, dodajemy do kurczaka sos sojowy oraz wodę i mieszamy. Wsypujemy przyprawy: czosnek granulowany i imbir. Opcjonalnie dodajemy miód. Na koniec wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy, gotując. Doprowadzamy sos do wrzenia i przykrywamy naczynie. Dusimy mięso na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
Cukier powinien roztopić się, spienić, a potem lekko skarmelizować, tworząc z sosem sojowym emulsję, która ładnie otoczy mięso. Patelnię trzymamy na ogniu tak długo, aż sporo sosu odparuje i stanie się on bardziej gęsty.
Orientalne filety z kurczaka w sosie teriyaki możemy podawać w dowolny sposób – z ziemniakami, kaszą czy ulubioną surówką. Jeżeli chcemy bardziej posmakować azjatyckiej kuchni, warto do tego dania przygotować mieszankę smażonych warzyw z brązowym ryżem. Ta potrawa z pewnością urozmaici każdy rodzinny obiad albo spotkanie ze znajomymi i zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Źródła kwestia smaku