Banany mogą Cię zaskoczyć
Pixabay / outsideclick

Prozdrowotne zalety bananów

Banany są jednym z najbardziej uwielbianych owoców. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Okazuje się, że jedzenie ich dwa razy dziennie pomaga w uzupełnieniu niedoborów witamin, obniżają poziom stresu, wspomagają procesy trawienne oraz zmniejszają ryzyko anemii.

Bez wątpienia banany można uznać za wyjątkowe smakołyki. Ich walory sprawiają, że osoby na całym świecie zajadają je z miłą chęcią. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne banany mogą tak zadziałać na nasz organizm.

Dlaczego warto jadać dwa banany dziennie?

Wyśmienite banany dobrze sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałatki owocowej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób zagwarantować im dłuższą świeżość. Tym razem pod lupę weźmiemy ich właściwości.

Zgodnie z doniesieniami portalu Krok Do Zdrowia, już dwa banany dziennie mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Niektóre ze skrywanych przez nie właściwości mogą zaskoczyć wielu smakoszy.

Niepozorne banany są dobrym źródłem żelaza. Odpowiada ono między innymi za produkcję czerwonych krwinek. Dzięki temu ich obecność w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia anemii.

Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?Dlaczego dodajemy jajko do zupy szczawiowej?Czytaj dalej

Portal Krok Do Zdrowia informuje, że banany pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Zawarte w nich błonnik i skrobia pomagają oczyścić jelita. Ponadto banany są wskazane dla osób, którym doskwiera zgaga lub nieżyt żołądka.

Banany

(Pixabay / tookapic)

Jakie sekrety skrywają banany?

Okazuje się, że banany pomagają obniżyć poziom stresu. Dzieje się tak za sprawą tryptofanu, który odpowiada za produkcję serotoniny. Określa się ją mianem hormonu szczęścia. Banany są także bogate w magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Banany w swoim wnętrzu skrywają wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach B6 i C. Za ich sprawą wspieramy powstawanie nowych komórek i chronimy starsze przed wyniszczeniem.

Pamiętajmy, że banany nie powinny być przechowywane obok jabłek. Jakiś czas temu wspominaliśmy, dlaczego jest to niewskazane. Jeśli chcemy wzbogacić swój jadłospis o banany, warto wiedzieć, które z nich będą dla nas najlepsze.

Banany powinny być mocno dojrzałe. Lekko zielonkawe owoce składają się w znacznej mierze ze skrobi. Energia z niej jest uwalniana znacznie wolniej niż ma to miejsce w przypadku sacharozy. Dobrze dojrzałe banany dostarczają jej o wiele więcej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Krok Do Zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł