Smakosze.pl
Banany mogą Cię zaskoczyć

Pixabay / outsideclick

Prozdrowotne zalety bananów

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Banany są jednym z najbardziej uwielbianych owoców. Wielu smakoszy sięga po nie niemal codziennie. Okazuje się, że jedzenie ich dwa razy dziennie pomaga w uzupełnieniu niedoborów witamin, obniżają poziom stresu, wspomagają procesy trawienne

Bez wątpienia banany można uznać za wyjątkowe smakołyki. Ich walory sprawiają, że osoby na całym świecie zajadają je z miłą chęcią. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne banany mogą tak zadziałać na nasz organizm. 

Dlaczego warto jadać dwa banany dziennie?

Wyśmienite banany dobrze sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałatki owocowej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób zagwarantować im dłuższą świeżość. Tym razem pod lupę weźmiemy ich właściwości.

Zgodnie z doniesieniami portalu Krok Do Zdrowia, już dwa banany dziennie mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Niektóre ze skrywanych przez nie właściwości mogą zaskoczyć wielu smakoszy.

Niepozorne banany są dobrym źródłem żelaza. Odpowiada ono między innymi za produkcję czerwonych krwinek. Dzięki temu ich obecność w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia anemii

Portal Krok Do Zdrowia informuje, że banany pozytywnie wpływają na procesy trawienne. Zawarte w nich błonnik i skrobia pomagają oczyścić jelita. Ponadto banany są wskazane dla osób, którym doskwiera zgaga lub nieżyt żołądka.

 

(Pixabay / tookapic)

Jakie sekrety skrywają banany?

Okazuje się, że banany pomagają obniżyć poziom stresu. Dzieje się tak za sprawą tryptofanu, który odpowiada za produkcję serotoniny. Określa się ją mianem hormonu szczęścia. Banany są także bogate w magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

Banany w swoim wnętrzu skrywają wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach B6 i C. Za ich sprawą wspieramy powstawanie nowych komórek i chronimy starsze przed wyniszczeniem.

Pamiętajmy, że banany nie powinny być przechowywane obok jabłek. Jakiś czas temu wspominaliśmy, dlaczego jest to niewskazane. Jeśli chcemy wzbogacić swój jadłospis o banany, warto wiedzieć, które z nich będą dla nas najlepsze.

Banany powinny być mocno dojrzałe. Lekko zielonkawe owoce składają się w znacznej mierze ze skrobi. Energia z niej jest uwalniana znacznie wolniej niż ma to miejsce w przypadku sacharozy. Dobrze dojrzałe banany dostarczają jej o wiele więcej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Krok Do Zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kania - sposób na rozwinięcie kapelusza

Produkty

Zbieracie kanie? Sprawdźcie, jak przyspieszyć rozwijanie się kapelusza. Sposób jest banalnie prosty

Czytaj więcej >
Grzyb, który smakuje jak kurczak

Produkty

Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

Czytaj więcej >
Czarna końcówka banana jest bezpieczna

Produkty

Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

Czytaj więcej >
maślaki

Produkty

Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy

Czytaj więcej >
canva/YelenaYemchuk

Produkty

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

Czytaj więcej >
Ile kaw można pić dziennie?

Produkty

Ile kaw można pić dziennie? Eksperci nie maja wątpliwości

Czytaj więcej >