Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta działa cuda
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Napój ten potrafi szybko obudzić i dodać energii. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta tej aromatycznej przyprawy działa cuda. Sprawdźcie, na czym one polegają.
Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Oczywiście po wodzie. Po kawę sięgamy, by odegnać sen i zwiększyć koncentrację. Pijemy ją też dlatego, że jest po prostu smaczna i pełna aromatu.
Napój ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zwykle jest to cukier, mleko lub śmietanka. Jednak warto do kawy dodać też przyprawy. Nie tylko dlatego, by odmienić jej smak, ale przede wszystkim po to, aby polepszyć jej walory.
Dlaczego warto dodać cynamon do kawy?
Kawa oprócz tego, że dodaje energii i podnosi nieco ciśnienie krwi, wspomaga też spalanie tłuszczu, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Cynamon to przyprawa korzenna o przyjemnym aromacie i lekko piekącym smaku. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, bo jest bogaty w przeciwutleniacze, błonnik, witaminę K, żelazo, wapń i mangan.
Dodatek cynamonu do kawy poprawia jej właściwości. Przede wszystkim kawa z dodatkiem cynamonu wspomaga spalanie tłuszczu. Z tego powodu chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie odchudzającej. Taki napój poprawia też nastrój, na co wpływa jego smak i zapach.
Kawa z cynamonem zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy i nowotworów. Złagodzi także objawy napięcia miesiączkowego, a także bóle brzucha.
Jak zrobić kawę z cynamonem?
Tak naprawdę jest to bardzo proste. Wystarczy bowiem dodać szczyptę zmielonego cynamonu do espresso czy nawet pół łyżeczki tej przyprawy wsypać do americany.
Jeśli jednak komuś przeszkadza konsystencja napęczniałego, zmielonego cynamonu, może sięgnąć po laskę cynamonu. Można ją stosować jak mieszadełko do kawy. A przy okazji przekaże jej dużo swojego smaku i aromatu, a ponadto zdrowotnych właściwości.
Jak zrobić pyszną kawę z cynamonem? Spieńcie gorące mleko, przestudźcie je. Do szklanki wlejcie łyżkę miodu i dodajcie trochę cynamonu, a potem wlejcie do niej spienione mleko i 1-2 filiżanki espresso. Napój jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie.
Poznajcie też przepis na kawę z kurkumą i goździkami , a także na kawę z koglem-moglem .
Źródło zdjęcia: canva/eyewave
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
-
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
-
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: zywienie.medonet, dziendobry.tvn