Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto dodać do kawy kardamon?
Pexels / umit gunes

Dlaczego warto dodać do kawy kardamon?

14 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Niektórzy sięgają po nią nawet kilka razy dziennie. Napój spożywany w rozsądnych ilościach, pozytywnie wpływa na zdrowie. Za sprawą kardamonu jeszcze lepiej zadziała na nasz organizm.

Kardamon do kawy?

Bez wątpienia kawa odgrywa ważną rolę w życiu smakoszy. Można ją serwować na rozmaite sposoby. Ostatnio wspominaliśmy o trzech dodatkach, które warto dodawać do kawy . Dziś nasza uwaga skupi się na napoju z niepozorną przyprawą.

Kawa z kardamonem może wywołać zaskoczenie u niektórych kawoszy. Trzeba przyznać, że dodatek w postaci korzennej przyprawy nie jest oczywistym wyborem. Za jej sprawą kawa będzie o wiele smaczniejsza.

Kardamon nadaje kawie interesujących nut smakowych. Dzięki niemu uwielbiany napój zyskuje również kuszący aromat. Jednak to nie jedyne zalety tego dodatku. Niepozorna przyprawa jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Co w niej się znajduje?

  • witamina C

  • witamina B6

  • potas

  • niacyna

  • wapń

  • żelazo

  • magnez

  • fosfor

  • błonnik

Trzeba przyznać, że lista witamin i minerałów jest imponująca. Dzięki tym składnikom kawa z kardamonem jest bardzo zdrowa. Warto wiedzieć, jakie zalety przynosi spożywanie napoju w takiej formie. Wielu smakoszy może być tym zaskoczonych .

(Pexels / samer daboul)

Jakie zalety ma kawa z kardamonem?

Sama kawa wspiera naszą koncentrację i poprawia metabolizm. Dodatek kardamonu dodatkowo wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej . Ponadto przyprawa pomaga w uporaniu się z katarem.

Kawa z kardamonem obniża ciśnienie krwi. Tym samym pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. P rzyprawa jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które borykają się z cukrzycą. Nie można zapomnieć, że kardamon wspiera produkcję endorfin .

Kawa z dodatkiem korzennej przyprawy jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy zaparzyć ją razem z kilkoma roztartymi ziarnami kardamonu. Kiedy napój już trochę wystygnie, możemy wzbogacić go o miód. Wówczas będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy. Warto również wiedzieć, kiedy najlepiej sięgać po kawę .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TVN Zdrowie; ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy