Smakosze.pl
Kawa w wyjątkowym wydaniu

Canva.com / Engin Akyurt

Jakie składniki warto dodać do kawy?

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszna kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Niektórzy gustują w napoju z dodatkiem mleka i cukru. Lepiej postawić na inne składniki. Dzięki nim kawa będzie o wiele zdrowsza, a jej smak na długo pozostanie w pamięci.

Kawa cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy. Niektórzy sięgają po nią kilka razy dziennie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach jest zdrowe dla naszego organizmu. Jednak napój może dawać nam znacznie więcej korzyści. 

Kawa z wyjątkowymi dodatkami

Smakowita kawa może mieć wiele odsłon. Niedawno wspominaliśmy o jej odsłonie wzbogaconej o banana. Tym razem sięgniemy po inne dodatki. Okazuje się, że wystarczą trzy składniki, by kawa przemieniła się w wyjątkową miksturę.

Kawa wiele razy zaskakiwała nas swoimi walorami smakowymi. Wiele zależy od wyboru rodzaju napoju. Równie istotne są wykorzystywane dodatki. Dziś przyjrzymy się składnikom, które same w sobie pozytywnie wpływają na organizm.

Miód często jest używany przez smakoszy w roli słodzika. Kawa z takim dodatkiem zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko miód powinien znaleźć się w tym pobudzającym napoju.

Godny uwagi jest także cynamon. Za jego sprawą kawa pobudzi trawienie. Warto zauważyć, że popularny napój sam w sobie przyśpiesza metabolizm. Trzecim dodatkiem do kawy jest olej kokosowy. Wspomaga on spalanie tłuszczu trzewnego

(Canva.com / Svetlana Lukienko)

Prosty przepis na wyśmienitą kawę

Miód, cynamon i olej kokosowy należy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach. Taką mieszankę dodaje się bezpośrednio do kawy. Oczywiście musi ona trochę ostygnąć. W przeciwnym wypadku mikstura straci swoje właściwości. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 120 ml miodu

  • 5 g cynamonu

  • 190 ml oleju kokosowego

Jeśli zgromadziliśmy już niezbędne składniki, to starannie łączymy je ze sobą. Na jedną filiżankę wystarcza jedna łyżka specyfiku. Z pewnością przypadnie ona do gustu smakoszom, którzy lubują się w zdrowych przysmakach.

Kawa w takiej odsłonie sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród kawoszy. Warto również pochylić się nad zagadnieniem dotyczącym rozpuszczalnej i sypanej wersji napoju. Która z nich jest zdrowsza?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Blueberry Roasters; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >