Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?
canva/Almaje

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

16 stycznia 2022

Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik . Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.

Soda oczyszczona uratuje kawę i nie tylko

Wystarczy szczypta białego proszku, by smak kawy był delikatniejszy. Jeżeli nie lubicie wysokiej kwasowości w kofeinowym napoju, koniecznie wypróbujcie ten trik. Pomoże zwłaszcza wtedy, gdy kwaśność wynika z zastosowania zbyt gorącej wody.

Sody pomoże nam też pozbyć się przykrego zapachu powstającego podczas gotowania kalafiora. Co więcej, pomoże zachować jego piękny śnieżnobiały kolor. Już 1 łyżeczka sody wsypana do wody pozwoli uzyskać wspomniane efekty.

Popularny kuchenny środek poradzi sobie także z przykrą wonią z ust. Pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w szklance wody sprawi, że nasz oddech znów stanie się świeży. Jeżeli użyjemy bardzo ciepłej wody, mikstura może nam też posłużyć do złagodzenia bolesności gardła.

Soda sprawdzi się w przygotowaniu napojów i mięsa

Jeśli lubicie gazowane napoje, ale niekoniecznie odpowiada wam dodatek cukru stosowany przez producentów, spróbujcie zrobić je w domu. Ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej dodana do szklanki soku z cytrusów pozwoli wam uzyskać wyjątkowo smaczny musujący płyn.

Wodorowęglan sodu pomoże też zmiękczyć mięso. Pół łyżeczki sody oczyszczonej dodane do duszącego się mięsa, sprawi, że będzie gotowe szybciej. Możecie też natrzeć surowe kawałki i pozostawić je w lodówce na kilka godzin. Po opłukaniu i przyprawieniu przyrządzenie zajmie jeszcze mniej czasu.

Soda oczyszczona w drewnianej misce
Soda oczyszczona pełni wiele funkcji w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/ivandzyuba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: genialne, prymat, ohme

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy