Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?
Kawa jest lubianym przez wielu smakoszy pobudzającym napojem. Nie zawsze jednak jej smak wpisuje się w nasze upodobania. Zbyt kwaśną kawę można uratować, wsypując do niej sodę oczyszczoną. Ten prosty trik to tylko jedno z zastosowań tego uniwersalnego proszku, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Funkcja sody oczyszczonej w kuchni nie kończy się na zastosowaniu jej do przygotowywania wypieków czy przyrządzeniu środka zdolnego wyczyścić przypalony garnek lub pełen kamienia czajnik . Mniej oczywistym użyciem będzie m.in. dodanie odrobiny proszku do kawy w celu poprawy jej smaku.
Soda oczyszczona uratuje kawę i nie tylko
Wystarczy szczypta białego proszku, by smak kawy był delikatniejszy. Jeżeli nie lubicie wysokiej kwasowości w kofeinowym napoju, koniecznie wypróbujcie ten trik. Pomoże zwłaszcza wtedy, gdy kwaśność wynika z zastosowania zbyt gorącej wody.
Sody pomoże nam też pozbyć się przykrego zapachu powstającego podczas gotowania kalafiora. Co więcej, pomoże zachować jego piękny śnieżnobiały kolor. Już 1 łyżeczka sody wsypana do wody pozwoli uzyskać wspomniane efekty.
Popularny kuchenny środek poradzi sobie także z przykrą wonią z ust. Pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w szklance wody sprawi, że nasz oddech znów stanie się świeży. Jeżeli użyjemy bardzo ciepłej wody, mikstura może nam też posłużyć do złagodzenia bolesności gardła.
Soda sprawdzi się w przygotowaniu napojów i mięsa
Jeśli lubicie gazowane napoje, ale niekoniecznie odpowiada wam dodatek cukru stosowany przez producentów, spróbujcie zrobić je w domu. Ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej dodana do szklanki soku z cytrusów pozwoli wam uzyskać wyjątkowo smaczny musujący płyn.
Wodorowęglan sodu pomoże też zmiękczyć mięso. Pół łyżeczki sody oczyszczonej dodane do duszącego się mięsa, sprawi, że będzie gotowe szybciej. Możecie też natrzeć surowe kawałki i pozostawić je w lodówce na kilka godzin. Po opłukaniu i przyprawieniu przyrządzenie zajmie jeszcze mniej czasu.
Źródło zdjęcia: canva/ivandzyuba
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: genialne, prymat, ohme