Dlaczego warto dodać rozmaryn do rosołu?
Rosół to tradycyjna potrawa, która bardzo często gości na naszych stołach. Niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój patent. Zazwyczaj dodajemy do niego lubczyk, liść laurowy oraz natkę pietruszki. Niektórzy smakosze chętnie wzbogacają tę zupę o gałązkę rozmarynu.
Zdaniem wielu smakoszy pyszny rosół powinien składać się ze sporej ilości mięsa oraz starannie wyselekcjonowanego bukietu warzyw. Nie wolno zapominać również o przyprawach. Niedawno pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać lubczyk do rosołu. Dziś zajmiemy się innymi aromatycznym składnikiem rozmarynem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego warto dodać do rosołu rozmaryn?
Dodatek rozmarynu do rosołu wcale nie jest wymysłem współczesnych szefów kuchni. Ten dodatek pojawił się już w staropolskich przepisach na tę pyszną potrawę.
Eksperci szczególnie polecają go dodawać do rosołu, który zawiera mięso wołowe lub cielęce. Popularne zioło nadaje im charakterystyczny delikatny leśny aromat. W jaki inny sposób można wykorzystać rozmaryn w kuchni?
W jaki sposób można wykorzystać rozmaryn w kuchni?
Aromatyczny rozmaryn sprawdza się jako przyprawa do wielu potraw. Zioło doskonale podkreśla smak pieczonych mięs, a zwłaszcza wieprzowiny, baraniny oraz drobiu.
Doprawimy nim także ryby oraz warzywa. Warto za jego sprawą nieco podkręcić smak pieczonej cukinii, papryki, a zwłaszcza ziemniaków (prosty sposób na te ostanie znajdziesz tutaj ).
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: król rosołu/beszamel se