Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać ziemniaki do pączków?
canva/Gajus

Dlaczego warto dodać ziemniaki do pączków?

19 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Już za około miesiąc Polacy będą zajadali się pączkami i faworkami w czasie świętowania Tłustego Czwartku. Jeśli chcesz, aby twoje domowe pączki po usmażeniu były trwalsze i dłużej świeższe, dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Kartofle zatrzymają więcej wilgoci w usmażonym cieście, co da puszyste i delikatne pączki o niesamowicie pysznym smaku.

Miękkie jak chmurka pączki ze słodkim i rozpływającym się w ustach nadzieniem są spełnieniem marzeń każdego łakomczucha. Przygotowywanie ich w domu jest świetnym zajęciem dla całej rodziny, lecz często smaży się ich zbyt duże ilości. Przez to w ciągu paru dni stają się suche, niesmaczne i nikt nie chce ich więcej jeść.

Sposobem na uchronienie się od takiego scenariusza, jest dodanie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Są niewyczuwalne w gotowym produkcie, lecz pozytywnie wpływają na dłuższe zachowanie świeżości.

Przepis na domowe pączki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki

  • 200 g ziemniaków

  • 30 g drożdży świeżych

  • 100 g masła

  • 3 jajka

  • 5 łyżek cukru

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka spirytusu

  • olej

Zacznij od ugotowania ziemniaków z odrobiną soli, przeciśnięcia ich przez praskę, gdy są jeszcze ciepłe i odstawienia do ostudzenia. W międzyczasie wrzuć do miseczki drożdże, wlej ciepłe mleko i wsyp 1 łyżeczkę cukru. Zamieszaj i odstaw na 150 minut.

Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, ekstrakt waniliowy, jajka, spirytus, ziemniaki, roztopione i ostudzone masło i wlej zaczyn. Zagnieć ciasto na elastyczną masę i odstaw je na godzinę pod przykryciem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj z niego kółka szklanką. Ponownie odstaw je na 10 minut. W garnku zagrzej dużo oleju do temp. 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez około 20 sekund. Po wyłowieniu z oleju przełóż je na kratkę, żeby odciekły. Gotowe oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smaży się pączki. Ten tekst pokazuje sposób na puszyste i delikatne racuchy.

Smażące się pączki

Źródło zdjęcia: canva/Gajus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy