Smakosze.pl Porady Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?
canva/Valeria Botneva z Pexels

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

14 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Starsze pokolenie grzybiarzy zwykle zrywa się do lasu bladym świtem. Młodszych to nieco śmieszy, bo wydaje im się, że i w późniejszych godzinach można jeszcze grzyby znaleźć. Jednak nie tylko o to chodzi. Dowiedzcie się, dlaczego warto iść na grzyby o świcie.

Niektórzy idą na grzyby jakby z marszu. Biorą tylko w rękę kosz albo na nieszczęście foliową torebkę i ruszają na łowy. Inni zaś pieczołowicie przygotowują się do grzybobrania. Może z szykowaniem się do zbierania grzybów nie ma co przesadzać, ale z pewnością dobrze jest pamiętać o kilku rzeczach.

Na wycieczkę do lasu warto założyć strój z długimi nogawkami i rękawami. To uchroni przed atakiem kleszczy i komarów. Zabieramy ze sobą przewiewny kosz i mały nożyk. Jeśli nie jesteśmy specami w rozpoznawaniu grzybów można iść w towarzystwie bardziej obeznanego kompana lub spakować atlas grzybów. Ale czy rzeczywiście trzeba iść na grzyby rano?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Wczesnym rankiem warto się udać na grzyby nie tylko po to, by ubiec innych. Starzy grzybiarze wiedzą z doświadczenia, dlaczego to robią.

Po pierwsze wilgotne od rosy grzyby łatwiej jest wypatrzyć w ściółce, bo odbijają światło. Po drugie sięgając po świeżo wyrośnięte okazy jest większa szansa, że nie będą robaczywe.

Skąd się biorą w grzybach robaki?

Jak się okazuje robaki w grzybach są wynikiem działania owadów. To one bowiem znoszą na grzybach jaja, z których po jakimś czasie rozwijają się larwy. Dlatego też nieraz zdarza się, że włożyliście do koszyka grzyb zdrowy, a po kilku godzinach pojawiły się w nim robaki.

By z jaj rozwinęły się larwy potrzeba jest trochę czasu i trochę wyższej temperatury. Ta oczywiście najwyższa jest w ciągu dnia. I tu macie kolejny powód, dla którego na grzyby lepiej się wybrać skoro świt. Zresztą może dotrzecie na tyle wcześnie, że owady nawet jeszcze nie zdążą złożyć jaj.

grzyb
grzyb

Źródło zdjęcia: canva/ollirg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsygotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy