Smakosze.pl
zupa ogórkowa

canva/Dart1930

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Gęsta zupa to pożywna zupa. Może zastąpić nawet całe danie obiadowe. A wiesz jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową? Zobacz co możesz do niej dodać i wybierz swój ulubiony sposób na tę gęstą zupę.

Zupa ogórkowa tradycyjnie zawiera ziemniaki. Niektórzy jednak, by zwiększyć jej pożywność, zjadają ją z makaronem. Lecz ogórkową można też zagęścić. Zwykle zaprawia się ją mąką rozprowadzoną ze śmietaną, ale są też inne sposoby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Dobrym i ciekawym sposobem zagęszczenia zupy ogórkowej jest dodanie do niej 2-3 łyżek kaszy manny. Możesz użyć kaszy manny błyskawicznej lub zwykłej. Ta druga wymaga kilku minut gotowania. Przed dodaniem kaszy do gorącego wywaru wypłucz ją w zimnej wodzie, a najlepiej rozprowadź ją w niedużej ilości zimnego bulionu. Dzięki temu nie utworzą się grudki.

Ogórkowa nie będzie wodnista, gdy częściowo ją zmiksujesz. W tym celu odłóż do mniejszego garnka kilka chochli wywaru wraz z warzywami i zmiksuj je przy użyciu blendera. Potem gęstą papkę dodaj do reszty zupy, całość wymieszaj i podgrzej by była gorąca.

Połączeniem obu tych sposobów będzie zagęszczenie zupy ogórkowej ugotowanym ryżem. W tym celu najlepiej zmiksuj szklankę ugotowanego ryżu ze szklanką wywaru, a potem dodaj papkę do całej zupy i wymieszaj.

grzyby

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

CZYTAJ DALEJ

Bardziej gęsta, bardziej aromatyczna

Zagęszczając zupę ogórkową możesz jednocześnie dodać jej aromatu. Wystarczy, że na patelni zrumienisz kilka pokrojonych plasterków wędzonego boczku. Potem na wytopiony tłuszcz wsyp czubatą łyżkę mąki i chwilę przesmaż ją mieszając. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do reszty, wymieszaj, zagotuj.

Możesz też przygotować podobną wersję powyższej zasmażki używając np. szynki. Pokrój ją w paski, przesmaż na łyżce masła, oprósz mąką i chwilę ją zrumień. Potem wlej na patelnię trochę gorącego wywaru, wymieszaj, wlej całość do zupy, zagotuj.

garnek z zupą

garnek z zupą

Źródło zdjęcia: canva/Julia Filirovska z Pexels

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >