Smakosze.pl

canva/Scruggelgreen, Getty Images Pro

Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Banalnie łatwe w upieczeniu ciasto marchewkowe jest świetnym deserem po obiedzie. Nie trzeba się przy nim męczyć, a efekt końcowy smakuje praktycznie każdemu. Jest wilgotne, delikatne i kremowe.

Ciasto marchewkowe to klasyka, którą uwielbiają miliony smakoszy na całym świecie. Połączenie słodkiego smaku marchewki z korzennym aromatem cynamonu doskonale do siebie pasuje.

Warto przy tym pamiętać, że większość pracy wykonuje za piekącego piekarnik - wcześniej wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wymieszać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto marchewkowe

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule  pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst  zdradza niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie. Składniki:

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 290 ml oleju rzepakowego

  • 200 g brązowego cukru

  • 50 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 4 duże jajka

  • 300 g marchewki

  • 100 g orzechów włoskich

  • 300 g serka philadelphia

  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego

  • 4 łyżki płynnego miodu

Do miski wlej olej, ekstrakt waniliowy, wsyp oba cukry i wymieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj. Suche składniki przesiej bezpośrednio nad miską z mokrymi przez sitko.

Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj suche i mokre składniki, aż połączą się w jedno. Orzechy posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do ciasta i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.

Formę o  wymiarach 23 x 33 cm wyłóż pergaminem i wlej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Z wierzchu po ostudzeniu posmaruj je mieszanką złożoną z cukru pudru, serka philadelphia, masła i miodu. Smacznego.

Ciasto marchewkowe

Źródło: canva/victorcoscaron

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >