Smakosze.pl
Ciasto marchewkowe

canva/Scruggelgreen, Getty Images Pro

Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny

13 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Banalnie łatwe w upieczeniu ciasto marchewkowe jest świetnym deserem po obiedzie. Nie trzeba się przy nim męczyć, a efekt końcowy smakuje praktycznie każdemu. Jest wilgotne, delikatne i kremowe.

Ciasto marchewkowe to klasyka, którą uwielbiają miliony smakoszy na całym świecie. Połączenie słodkiego smaku marchewki z korzennym aromatem cynamonu doskonale do siebie pasuje.

Warto przy tym pamiętać, że większość pracy wykonuje za piekącego piekarnik - wcześniej wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i porządnie je wymieszać, aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto marchewkowe

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie.

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 290 ml oleju rzepakowego

  • 200 g brązowego cukru

  • 50 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 4 duże jajka

  • 300 g marchewki

  • 100 g orzechów włoskich

  • 300 g serka philadelphia

  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego

  • 4 łyżki płynnego miodu


Do miski wlej olej, ekstrakt waniliowy, wsyp oba cukry i wymieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj. Suche składniki przesiej bezpośrednio nad miską z mokrymi przez sitko.

Pietruszka

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

CZYTAJ DALEJ

Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj suche i mokre składniki, aż połączą się w jedno. Orzechy posiekaj, a marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do ciasta i jeszcze raz delikatnie przemieszaj.

Formę o  wymiarach 23 x 33 cm wyłóż pergaminem i wlej do niej ciasto. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 30 minut lub do suchego patyczka. Z wierzchu po ostudzeniu posmaruj je mieszanką złożoną z cukru pudru, serka philadelphia, masła i miodu. Smacznego.

Ciasto marchewkowe

Źródło: canva/victorcoscaron

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >