Dlaczego warto jeść banany?
Niepozorny banan często jest przez nas pomijany. Jest to błąd, ponieważ ten owoc jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych. Co się stanie, gdy codziennie przez miesiąc będziemy jeść dwa banany dziennie? Śpieszymy z odpowiedzią.
Bogactwo prozdrowotnych składników
Banany są źródłem cennych dla naszego organizmu pierwiastków. Zawierają m.in. cynk, selen, magnez, fluor oraz jod . Są również bogatym źródłem potasu . Jakie zalety płyną z jedzenia bananów?
Zawarty w bananach potas działa odwadniająco . Regularne spożywanie tego składnika, sprawia, że w naszym organizmie nie będzie zatrzymywać się woda. Dodatkowo pomaga on w normalizacji ciśnienia krwi .
Kolejnym cenny składnikiem banana jest pektyna . Powód? Obniża ona poziom złego cholesterolu z krwi i pomaga oczyścić nasz organizm z toksyn. Substancja jest szczególnie pomocna dla osób, które walczą z cukrzycą. Jakie są inne zalety banana?
Pomoc w walce z bólem miesiączkowym
Okazuje się, że banany mogą również przynieść ukojenie w walce z uciążliwym bólem miesiączkowym. Dzieje się tak, ponieważ zawierają w sobie witaminę B6, która pozwala nieco łagodzić uciążliwy stan.
Żółte owoce powinny się również znaleźć w diecie osób, które cierpią na chorobę wrzodową . Ich miękka struktura nie podrażni żołądka, a zawarte w nich składniki sprawią, że zwiększy się w nim produkcja śluzu. Czy są jakieś przeciwskazania do spożywania bananów?
Przeciwskazania do jedzenia bana
Pomimo niewątpliwych zalet nie sięgać po banany. Owoce te mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny się znajdować w diecie osób borykających się z cukrzycą .
[EMBED-19]
Te żółte owoce nie są również zalecane osobom, które są na tzw. diecie zasadowej . W tym przypadku warto skonsultować się wcześniej z odpowiednim specjalistą - lekarzem lub dietetykiem.
Polecamy również przepis na wzmacniający napój bananowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: medonet/ fitness.wp/ stalowezdrowie