Jaki majonez wybiera Robert Makłowicz?
Wielkanoc jest okresem, podczas którego Polacy kupują ogromne ilości majonezu. Do samej sałatki warzywnej nierzadko trzeba użyć całego słoika, w końcu mnóstwo warzyw i inne składniki muszą być równomiernie i dokładnie pokryte majonezowym sosem.
W naszym kraju od wielu lat można zauważyć pewien ciekawy konflikt, pomiędzy fanami majonezu Kieleckiego, a Winiary. Jedni preferują delikatniejszy smak majonezu Dekoracyjnego, z kolei drudzy wskazują, że octowy, kwaśny posmak Kieleckiego jest wspaniały. Robert Makłowicz zapytany został przez Onet, który wariant najbardziej lubi, a jego odpowiedź jest zaskakująca.
Robert Makłowicz przygotowuje majonez samodzielnie
Makłowicz jest uwielbianym krytykiem kulinarnym, podróżnikiem, prowadzącym oraz dziennikarzem - jego umiejętności gotowania, a także opowiadania ciekawych historii sprawiają, że widzowie z całej Polski kochają oglądać jego programy. Z powodu sympatii, jaką czują do niego fani, Onet zadał mu pytanie o ulubiony majonez.
Choć jego odpowiedź jest zaskakująca, można się było jej spodziewać, w końcu Makłowicz znany jest ze swojej pasji do gotowania. Na święta przygotowuje on majonez własnoręcznie. Zrobienie majonezu to tylko 10 min. roboty! - tłumaczy. A co wybiera reszta Polaków?
W Polsce króluje Winiary
Przeprowadzone przez UCE Research i Grupy Blix badania rynku jasno pokazały, że Majonez Dekoracyjny Winiary zdecydowanie wygrywa wśród badanych. Aż 58% respondentów wybrało majonez Winiary. Na drugim miejscu uplasował się Majonez Kielecki, który wskazało 27,2% ankietowanych.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.
Choć lider należy do międzynarodowego koncernu Nestle, tak jego korzenie są polskie. Majonez Kielecki jest z kolei całkowicie narodowy - produkowany jest przez Spółdzielnię Społem od 1959 roku i może się pochwalić mianem pierwszego majonezu w naszym kraju, który zaczął być produkowany na skalę przemysłową.
Źródło: wikimedia.org/ Lukasz2 CC 3.0
Nie przesadzaj z ilością zjedzonego majonezu
Jak wiadomo, sos ten jest wyjątkowo smaczny i wiele osób nie potrafi oprzeć się jego smaku. Niestety, niezwykle wysoka kaloryczność (na 100 gram sosu może być nawet 700 kcal) oraz duża zawartość cholesterolu powodują, że każdy powinien spożywać go z umiarem.
Idąc do sklepu, warto wybierać produkt o jak najkrótszym składzie, dzięki temu ograniczymy przyjmowanie niezdrowej chemii. Dużą zaletą tego sosu jest wspomaganie przyswajalności witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E oraz K.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: money.pl; onet.pl