Zupa chrzanowa
cegli, Getty Images

Zupa chrzanowa wg przepisu Ani Starmach

Zupa chrzanowa nie ma sobie równych głównie z powodu wspaniałego smaku oraz właściwości rozgrzewających. Ania Starmach podała na swojej stronie aniastarmach.pl doskonały przepis, który pozwoli ci ją wykonać bez żadnych kłopotów. Jeśli zostało ci sporo chrzanu po świętach, wykorzystaj go d pysznej zupy.

Chrzan jest obecny co roku w czasie świąt wielkanocnych, w końcu często wkładamy go do święconki, a żur i wiele wędlin nie smakuje bez niego tak dobrze. Ania Starmach sporządziła doskonały przepis, który pozwoli ci wykorzystać nadmiar tego ostrego korzenia.

Chrzan jest wyjątkowo zdrową rośliną, choć dawniej mało kto wykorzystywał go do przyrządzania jedzenia. O wiele chętniej korzystano z niego jako konserwant, który pozwalał przechowywać surowe mięso o 1-2 dni dłużej niż zwykle.

Zupa chrzanowa od Ani Starmach

Chrzan wykazuje właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, jest źródłem wielu cennych witamin, takich jak prowitamina A, B1, B2 czy C, a także minerałów: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, mangan, sód, cynk, siarka oraz jod. Dlatego jest tak cennym składnikiem naszej codziennej diety.

Regularne jedzenie chrzanu może obniżyć cholesterol, rozrzedzić krew, wspomagać leczenie chorych zatok i reszty górnych dróg oddechowych, a także łagodzi bóle reumatyczne, które potrafią wyjątkowo uprzykrzyć życie. Poniższa zupa nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a jej wspaniały smak i aromat dostarczają wiele przyjemności.

Domowe sposoby na przejedzenieDomowe sposoby na przejedzenieCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy rady Roberta Makłowicza, które pozwolą ugotować najlepsze parówki. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby pozwalające na wyeliminowanie problemu pękających skorupek jaj podczas gotowania.

Anna Starmach

Źródło: Piotr Molecki/East News

Przepis na zupę chrzanową Ani Starmach

Składniki:

  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 cebule
  • 0.5 selera
  • 2 l wody
  • 210 ml śmietanki kremówki
  • 210 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 5 łyżek tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz

Zacznij od drobnego pokrojenia boczku w kostkę. Następnie wrzuć go na zimną patelnie i odpal palnik na średnią moc. Dzięki temu wytopi się więcej smacznego tłuszczu. Smaż mięso kilka minut, aż stanie się ładnie skarmelizowane i chrupiące. Zdejmij boczek z patelni, pozostawiając tłuszcz.

Wszystkie warzywa, poza chrzanem, umyj pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na tłuszcz z boczku i podsmaż, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dopraw majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotuj przez 40 minut.

Po ugotowaniu wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj czosnek i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuj, aż będą całkowicie miękkie. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj chrzan i śmietankę, dopraw solą i podawaj z dużą garścią podsmażonego boczku. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl; kcalmar.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł