Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?
canva/Nicolas Garrat

Dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Najpopularniejszymi warzywami w naszej kuchni są ziemniaki, cebula, marchew i pomidory. Jednak sklepy oferują naprawdę dużą różnorodność tych zdrowych produktów. Wśród nich jest warzywo ze zdjęcia — rozpoznajesz je? Nazywa się brukiew. A wiesz, dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?

Brukiew nie jest obecnie popularna na naszych stołach. To z pewnością wynik złego skojarzenia — w czasie wojny była podstawowym składnikiem zup. Ogólnie uchodziła za pokarm dla biednych. Jednak warto spojrzeć na nią łaskawym okiem, bo jest bardzo zdrowa. I co więcej — można z niej przygotować pyszne dodatki do obiadu.

Brukiew jest rośliną korzeniową z rodziny kapustowatych. Wyglądem przypomina nieco buraka. Bulwa od góry jest fioletowa, dolna część ma kremową barwę. Smakuje trochę jak rzodkiew, jest słodkawa z nutą goryczy.

Dlaczego warto jeść brukiew i jak ją przyrządzić?

Brukiew, podobnie jak inne warzywa, jest niskokaloryczna. 100 g dostarcza tylko 37 kcal. Zawiera za to dużo witaminy C, a także A, E, K i z grupy B. Dostarcza też wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Ponieważ zawiera dużo błonnika, doskonale pobudza przemianę materii. Jest więc dobra w dietach odchudzających i przy zaparciach. Pozytywnie też wpływa na drogi żółciowe. Przygotowany z niej sok ma działanie wykrztuśne. A zawarte w brukwi związki siarki korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.

Brukiew można jeść surową, np. w postaci surówek, a także dodawać ją do potraw gotowanych, np. zup, purée, Dobrze smakuje w połączeniu z marchwią i ziemniakami. Nadaje się również do zapiekania, a nawet na frytki.

Potrawy z brukwi

Surówka

Składniki:

  • 1 brukiew

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka startego chrzanu

  • 2 łyżki majonezu

  • 2-3 łyżki śmietany

  • natka pietruszki

  • sól, cukier

Brukiew i jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj chrzan, majonez, śmietanę i posiekaną zieleninę. Wymieszaj, dopraw do smaku.

Purée

Składniki:

  • 2 brukwie

  • 1 ziemniak

  • 3 marchewki

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 2 łyżki masła

Warzywa obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, zalej wodą, zagotuj, posól, gotuj, aż będą miękkie. Odcedź, osusz. Dodaj masło, zblenduj. Dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też informacje na temat jarmużu , a także wartościowej skorzonery .

surówka z brukwi
surówka z brukwi

Źródło zdjęcia: canva/-Ivinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, poradnikzdrowie Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy